Bent u het niet eens met een beslissing van de Belastingdienst? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken met een bezwaarschrift. Let er wel op dat u dit moet doen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. U kunt dit zowel als particulier doen als ook zakelijk. In dit artikel bespreken we wanneer en waarom u een bezwaarschrift tegen de Belastingdienst zou kunnen indienen.
Waarover kunt u bezwaar over indienen bij de Belastingdienst? U kunt onder meer een klacht of een bezwaarschrift indienen bij de Belastingdienst als u het niet eens bent met:
Hoe bezwaar maken? 3 tips Het indienen van een bezwaarschrift bij de Belastingdienst is niet altijd nodig. Controleer altijd eerst wat u in uw situatie het beste kunt doen. Misschien dat er andere mogelijkheden zijn. In ieder geval kunt u de onderstaande 4 algemene tips aanhouden om uw bezwaar succesvol te laten zijn.
Tip 1: Kom met harde feiten De meeste winst behaalt u als u harde feiten weet aan te dragen. Feiten die over uw situatie gaan en die een inspecteur of een heffingsambtenaar niet kan weten. Feiten dus en dan ook met een zo’n concreet mogelijke onderbouwing.
Tip 2: Schakel een deskundige in (mits nodig) Als er veel op het spel staat is het verstandig om een deskundige in de arm te nemen. Die weten welke feiten belangrijk zijn en voorkomt ook dat deze feiten ongunstig kunnen uitpakken. Is uw financiële belang beperkt en/of is het duidelijk dat er een fout is gemaakt bij de belastingheffing? Dan kunt dat vaak ook zelf oplossen. Een adviseur inschakelen is niet verplicht. Ook als u naar de rechter wilt stappen over fiscale aangelegenheden is een adviseur niet verplicht. Wel kan een adviseur of een advocaat u helpen met voeren van fiscale procedures.
Tip 3: Bellen Kijk goed bij welke instantie u het bezwaar moet inleveren. Dat staat op het formulier wat u heeft ontvangen. Dat kan dus de Belastingdienst zijn, maar ook de gemeente zelf. Bel vervolgens met bijvoorbeeld die gemeente of Belastingdienst en maak duidelijk waarom u het niet eens bent met de beslissing. U kunt meteen ook om een toelichting vragen. Vaak komt u er op deze manier al met de betreffende instantie uit. Slaagt het toch niet meteen, dan krijgt u vaak wel meer informatie en uitleg over de beslissing. Dat kan u weer helpen bij het opstellen van het bezwaarschrift.
Bezwaar tegen de Belastingdienst afgewezen? Het kan voorkomen dat het bezwaarschrift tegen de Belastingdienst wordt afgewezen. Het is dan verstandig om degene die het bezwaar heeft behandeld te bellen. In sommige gevallen kan de kwestie dan alsnog worden opgelost. Wanneer dit niet het geval is, kunt u naar de belastingrechter gaan. Dat kan met of zonder een advocaat en kan zelfs ook digitaal. U moet voor de behandeling van het beroep wel eerst griffierecht betalen. Dit is €50. Krijgt u ongelijk van de rechter en wilt u in hoger beroep? Dan betaalt u nog eens €136. Wanneer u uiteindelijk geheel of gedeeltelijk gelijk krijgt, krijgt u het geld voor het griffierecht terug. |