Bcentral
Image default
Bedrijven

Een hackathon organiseren voor nieuwe goede ideeën

Voor ieder bedrijf geldt dat er altijd wel verschillende vraagstukken op de plank liggen die behandeld moeten worden, maar er is niet altijd evenveel tijd om hier de benodigde aandacht aan te geven. Een hackathon organiseren kan een goed idee zijn wanneer het een belangrijk vraagstuk betreft en waarvoor je echt op zoek bent naar originele en vernieuwende ideeën. Het houdt in dat een grotere groep mensen in korte tijd allemaal over hetzelfde onderwerp of vraagstuk na gaat denken om zo tot allemaal verschillende interessante uitkomsten te komen. Het kan dus echt een aantal belangrijke vruchten afwerpen waar je als bedrijf voordeel uit kunt gaan halen.  

Hoe werkt een hackathon? 

Deze korte tijd kan natuurlijk variëren, maar duurt meestal 1 of 2 dagen. Door een korte tijd te zetten voor het bedenken van oplossingen, voorkom je dat er veel gefilterd wordt. Er wordt niet heel erg lang nagedacht over een oplossing en  dat zorgt er toch voor dat de meest creatieve opties naar boven komen borrelen. Er worden nog weinig haken en ogen gezien en dat zorgt voor de meest interessante mogelijkheden. Je kunt hierbij kiezen hoeveel mensen je mee wilt laten denken tijdens de hackathon. Bedenk wel dat meer mensen zorgen voor meer interessante ideeën waar jij waarschijnlijk naar op zoek bent. Bespaar dus niet te veel op het aantal mensen.  

Wie nemen deel aan de hackathon? 

Voor een hackathon kunnen mensen ingeschakeld worden die verstand hebben van het onderwerp om wel met relevante oplossingen te komen. Je kunt hierbij zorgen voor een groep externe specialisten, denk bijvoorbeeld aan relevante studenten die wel klaar zijn voor een uitdaging. Een andere mogelijkheid is om een interne hackathon te organiseren voor je eigen werknemers. Voor hen kan dit ook een mooie mogelijkheid zijn om eens op een andere manier te moeten gaan denken. Zo gaan zij op een andere manier denken dan normaal en dat kan ook na de hackathon nog vruchten af gaan werpen. Denk hier vooraf goed over na.  

Combineren met een andere workshop 

Wanneer je besluit om een interne hackathon te doen, dan kan het een goed idee zijn om deze te combineren met een design thinking workshop. Op deze manier wordt er geleerd om volgens een bepaalde methode te gaan nadenken over oplossingen, namelijk door je echt in te leven in de klant en te bedenken hoe je de behoeften kunt gaan bevredigen en dat kan helpen bij het denkproces in een hackathon. Zo combineer je het beste van twee factoren om zo tot het allerbeste resultaat te kunnen komen.  

 

 

https://www.fridayoutofthebox.nl/hackathon-organiseren-tips-voor-succes/