Bcentral
Image default
Bedrijven

Laat uw harde schijven vernietigen door een IT specialist

Wanneer u een bedrijf heeft, beschikt u over waardevolle data. Denk aan persoonsgegevens van klanten, cliënten en medewerkers. U bent verplicht om deze data te beschermen. Wanneer de data via uw onderneming op straat komt te liggen, kunt u te maken krijgen met hoge boetes, ook wanneer het de schuld is van een hacker. In dit artikel leggen wij uit hoe een datalek kan ontstaan en wat u er tegen kunt doen. Maar ook wat de gevolgen kunnen zijn voor uw contacten en uw bedrijf.

Gevolgen datalek

Als derden uw bedrijfsdata in handen krijgen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Deze data kan gebruikt worden om contact te leggen met banken en andere waardevolle organisaties.

Wij schetsen een situatie voor u:

Een cybercrimineel heeft via uw bedrijf de volgende gegevens van een klant gestolen:

  • Naam;
  • E-mailadres;
  • Adres;
  • Telefoonnummer;
  • Wachtwoord.

De meeste mensen vinden het lastig om verschillende wachtwoorden te onthouden, daarom maken ze meestal gebruik van één wachtwoord voor verschillende platformen. De cybercrimineel bezoekt social media websites en de bekendere webshops, daar probeert hij/zij in te loggen met het gestolen e-mailadres en wachtwoord.

Als dit lukt kan de hacker:

  • Onder de online identiteit van uw klant, meer informatie winnen bij familie en vrienden. U kunt denken aan gegevens ontfutselen via de chat. Deze gegevens kunnen misbruikt worden om een oplichtingstruc geloofwaardig te maken.
  • Via een online marktplaats mensen oplichten onder de naam van uw klant.
  • Artikelen op afbetaling bestellen met het account van uw klant.

Gevolgen voor uw bedrijf

Naast het ontvangen van een hoge boet, is het ook niet goed voor de reputatie van uw bedrijf. Mogelijk willen mensen geen zaken meer met u doen.

Hackers kunnen de gestolen data ook gebruiken voor het plegen van een cyberaanval. Wanneer zij de gebruikersnamen en wachtwoorden van uw servers in handen krijgen, kunnen ze toegang krijgen tot uw bedrijfsnetwerk en ransomware installeren op de computers.

Ransomware gijzelt een computer, meestal moet u geld overmaken naar de cybercriminelen om het systeem te ontgrendelen. Of u ook echt weer toegang krijgt tot de computers, is niet met alle zekerheid te zeggen. Soms dreigt een hacker met het openbaar maken van uw bedrijfsdata, zo dwingen ze u om snel te betalen.

Laat een IT specialist naar uw gegijzelde bedrijfsnetwerk kijken en neem contact op met de politie.

Hoe ontstaat een datalek?

Een datalek kan op verschillende manieren ontstaan, het is niet altijd de schuld van een derde. Het kan ook uw eigen schuld zijn, of die van een medewerker. U kunt denken aan het versturen van een e-mail naar de verkeerde afzender, of het van de hand doen van oude hardware. Zoals het verkopen van oude laptops, of de laptops bij het vuil zetten. Kwaadwillende kunnen de data van deze hardware inzien, zelfs wanneer deze is verwijderd.

Harde schijven vernietiging

Wanneer u een computer niet meer gaat gebruiken, kunt u het beste de harde schijf laten vernietigen door een professionele organisatie. Deze bedrijven zorgen bij harde schijven vernietiging voor het onleesbaar maken van de harde schijf. De schijf kan alleen nog gebruikt worden voor het opnieuw installeren- en opslaan van data. Maar zij kunnen de harde schijf ook in zijn geheel vernietiging.

Een voorbeeld van zo’n organisatie is CTC IT Solutions, zij zijn al sinds 2004 actief bezig met het vernietigen van data. Naast CTC zijn er ook andere ervaren organisatie die u kunnen helpen bij het vernietigen van uw harde schijven.