Bcentral
Image default
Bedrijven

De Nederlandse vlag

In 1937 werden de kleuren van de Nederlandse vlag samen gesteld door de toenmalige koningin Wilhelmina. Zij besloot dat de Nederlandse vlag de kleuren rood, wit en blauw kreeg. Zo kennen wij de Nederlandse vlag nog steeds vandaag de dag.

In Nederland bestaan er geen wetten voor het gebruik van de Nederlandse vlag. Iedereen kan een vlaggenmast kopen en de Nederlandse vlag hijsen. De vlag mag elke dag van het jaar gehesen worden. Voor Rijksgebouwen gelden wel aparte regels, deze staan in de vlaginstructie beschreven.

In de vlaginstructie staan bepaalde gebruiken en regels beschreven. Zo mag de Nederlandse vlag de grond nooit raken en mag verkeer nooit verhinderd worden door een vlag. Ook is het gebruikelijk om de vlag te hijsen bij zonsopkomst en de vlag weer neer te halen bij zonsondergang. De vlag kan enkel blijven hangen wanneer deze goed wordt verlicht. Hierdoor zijn de kleuren van de vlag nog steeds duidelijk te zien.

Bij verjaardagen van leden van het koningshuis wordt de Nederlandse vlag gehesen. Bij de verjaardag van de Prinses van Oranje, Koningin Maxima en Prinses Beatrix wordt de vlag gehesen met een oranje wimpel.

Geschiedenis van de Nederlandse vlag

De eerste Nederlandse vlag dateert uit het jaar 1572. Deze uitvoering van de Nederlandse vlag bestond uit de kleuren oranje, wit en blauw. Rond de 17e eeuw werd de kleur oranje langzamerhand vervangen door rood. De kleur oranje werd vervangen, omdat deze niet goed zichtbaar zou zijn op zee.

De kleuren blauw en wit waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Ook de oranje kleur was afkomstig van het Prinsdom Orange. Nadat Nederland aan het einde van de 18e eeuw werd binnengevallen door de Fransen werd de rood, wit en blauwe vlag gehandhaafd. De vlag werd verder verfraaid met afbeeldingen van een Nederlandse maagd met een leeuw aan haar voeten. Uiteindelijk werd deze in 1937 veranderd naar de rood, wit, blauwe vlag zoals wij die vandaag de dag kennen.