Bcentral
Image default
Business / Directories

Virtual reality: wat betekent het en waar wordt het voor gebruikt?

Je zult ongetwijfeld weleens van de term virtual reality hebben gehoord. Virtual reality wordt tegenwoordig veelvuldig toegepast, zowel in films, games als voor educatieve doeleinden. Lees hier wat virtual reality betekent en wat de mogelijkheden zijn van virtual reality.

Virtual reality

Wanneer virtual reality wordt toegepast wordt er eigenlijk als het ware een schijnwerkelijkheid gecreëerd, die ervoor zorgt dat de gebruiker zich volledig kan onderdompelen in de virtuele wereld. Zintuigen als zien en horen worden geprikkeld door virtual reality, en hierdoor krijg je als gebruiker het gevoel dat die schijnwerkelijkheid de echte werkelijkheid is. Door de geluiden en de beelden wordt je volledig van je omgeving afgesloten, je krijgt het gevoel alsof alles dat zich op die beelden afspeelt ook daadwerkelijk gebeurt. Niet zo gek dus dat virtual reality vaak in films en games wordt toegepast. De kans is dan ook groot dat ook jij weleens te maken hebt gehad met virtual reality tijdens het spelen van een game of het kijken van een film. 

Educatieve doeleinden

Wat veel mensen echter niet weten is dat virtual reality tegenwoordig ook vaak wordt ingezet voor andere, bijvoorbeeld educatieve doeleinden. Hierbij valt te denken aan het trainen van militairen. Zo zijn er tegenwoordig heel wat landen die hun militairen trainen met de zogenaamde Oculus Rift. De Oculus Rift is momenteel een van de meest bekende virtual reality-brillen. Tijdens het trainen krijgen militairen via hun bril situaties voorgeschoteld, waarmee ze tijdens hun werk te maken zouden kunnen krijgen. Het geeft ze dus een idee van wat ze te wachten staat, en het leert ze hoe ze kunnen reageren op situaties.