Bcentral
Image default
Business / Directories

Warmtepompboiler als alternatief voor zonneboiler

Doordat een warmtepompboiler eenvoudig te installeren is en lagere investeringskosten heeft is het een goed alternatief voor zonneboilers. In dit artikel lees je wat een warmtepompboiler is en wanneer het aangeraden wordt om hiervoor te kiezen.

 

De warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijker alternatief voor de standaard elektrische boiler. Het wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Een warmtepompboiler is een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler. Het toestel onttrekt warmte aan de lucht van de omgeving waar hij staat en gebruikt deze warmte om het water te verwarmen.

 

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler

Wanneer je een oude, elektrische boiler moet vervangen dan is het slim om te kijken naar een warmtepompboiler. Het is milieuvriendelijk en energiebesparend alternatief. Daarnaast kan je subsidie aanvragen voor de investering in een warmtepompboiler. Wanneer je veel water gebruikt is een warmtepompboiler zeer interessant.

 

Kiezen tussen warmtepompboiler of zonneboiler

Er zijn een aantal punten waarop je moet letten wanneer je twijfelt tussen een warmtepompboiler of een zonneboiler. Allereerst de prijs, de prijs van een zonneboiler ligt veel hoger. De terugverdientijd van een zonneboiler is ook hoger, al is dit weer afhankelijk van een aantal factoren. Voor beide boilers kom je in aanmerking voor subsidie.

 

De tweede factor is de warmwaterproductie. Een zonneboiler kan vaak tot maximaal 60% instaan voor de warmwaterproductie. Een warmtepompboiler kan zorgen voor de volledige warmwaterproductie van een doorsnee gezin.

 

De laatste factor is de installatie. Een warmtepompboiler is eenvoudig te installeren en er hoeft niet verbouwd voor te worden. Daarnaast kan het ook volledig binnen worden geplaatst. Een zonneboiler moet op het dak worden geïnstalleerd en voor de aansluiting aan de leidingen dient er wel gesloopt te worden. Ook is een zonneboiler alleen mogelijk wanneer een dak op het zuiden gericht staat, anders een warmtepompboiler de betere keuze.

 

Heb je dus geen zin in sloopwerk of ligt je dak niet op het zuiden? Ga dan voor een warmtepompboiler.