Bcentral
Image default
Gezondheid

Hoogsensitiviteit: wat is het, en heb jij het?

Hoogsensitiviteit is een term uit de psychologie om aan te geven dat iemand gevoeliger is voor externe prikkels. Dit heeft positieve gevolgen, maar ook negatieve. Sommige mensen grijpen soms al naar zelfgediagnosteerdehoogsensitiviteit als ze alles even te veel vinden worden, maar ontdekken of je hoogsensitiviteit hebt is meer dan alleen dat. Maar hoe weet je dan of jouw problemen door hoogsensitiviteit veroorzaakt worden? Er zijn meer kenmerken dan alleen soms even overbelast raken die je kunnen helpen om te ontdekken of jij een hoogsensitief persoon (hsp) zou kunnen zijn. Je kan daarna met die informatie doorgaan naar een expert. 

Basale kenmerken van hoogsensitiviteit 

 

Hoogsensitiviteit heeft veel kenmerken, en niet alle kenmerken zijn zichtbaar bij alle hoogsensitieve personen. De kenmerken van hoogsensitiviteit gaan van kleine dingen als een verhoogd bewustzijn van je omgeving tot het zoveel mogelijk vermijden van omgevingen en situaties waarin je met veel prikkels geconfronteerd zal worden. Ook worden hoogsensitieve personen meer geraakt door de emoties van anderen, kunst, en hebben ze vaak een rijke innerlijke belevingswereld. Er zijn ook nadelige kenmerken. Zo zijn hoogsensitieve personen onder andere gevoeliger voor pijn, kunnen ze minder goed tegen harde geluiden en fel licht, en raken ze vrij snel geïrriteerd als anderen ze veer dingen tegelijk laten doen. Als je je in veel van deze kenmerken herkent is het aan te raden een expert op het gebied van hoogsensitiviteit op te zoeken om te bevestigen of je ook echt hoogsensitief bent, en om de juiste hulp te vinden. 

Hoe ga je om met hoogsensitiviteit? 

Hoogsensitiviteit is een schaal, en daarom merkt niet iedereen met hoogsensitiviteit evenveel van hun afwijking. Sommigen zullen soms even een tijdje alleen willen zijn, terwijl anderen al helemaal overbelast raken als ze door een drukke straat moeten lopen. Als je merkt dat je hoogsensitiviteit je leven moeilijker maakt is het aan te raden om de hulp van een expert als een hsp coach te zoeken. Een coach kan je met life coaching Amsterdam helpen om met de negatieve effecten van hoogsensitiviteit om te leren gaan.

Is hoogsensitiviteit slecht? 

Hoogsensitiviteit is helemaal niet slecht, zie het als een soort van ‘mentale linkshandigheid’. Linkshandigen zijn gelijkwaardig aan rechtshandigen, maar omdat ze in de minderheid zijn is de wereld niet op hen aangepast. Hetzelfde geldt voor hoogsensitieve personen, ze zijn compleet gelijkwaardig aan mensen die niet hoogsensitief zijn, maar hun hoofd is iets anders aangesloten, waardoor de wereld niet helemaal op hun is ingericht. En zoals eerder gezegd heeft hoogsensitiviteit ook positieve kenmerken. 

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/