Bcentral
Image default
Gezondheid

Te veel stress

Iedereen heeft wel eens last van stress. Dit kan verschillende oorzaken hebben en iedereen gaat er anders mee om. Veel mensen kunnen goed presteren onder een beetje druk en stress, maar dat geldt lang niet voor iedereen. We zullen een paar oorzaken van veel stress bespreken en daarbij een aantal hulpmiddelen opnoemen die stress kunnen verminderen.

 

Oorzaken

Er zijn talloze oorzaken die je stress op kunnen leveren. We zullen hier een aantal bespreken. Allereerst levert school of een opleiding veel stress op bij jongeren. Dit kan komen, omdat ze druk ervaren van bijvoorbeeld de school zelf, maar ook vaak van ouders. Als je ouders dingen van je gaan verwachten en je moet hier naar toe werken op een jonge leeftijd, kan dat veel druk en stress met zich mee brengen. Veel scholieren zijn daarom vaak blij als het schooljaar tot een einde komt en de zomervakantie begint.

Een tweede factor dat voor te veel stress kan zorgen is je werk/baan. Veel mensen die fulltime werken ervaren lichte stress. Het kan ook zo zijn dat je een hoge werkdruk hebt of niet helemaal op je plek zit. Dit zorgt er vaak voor dat je veel meer stress krijgt dan nodig zou zijn.

Een derde oorzaak dat veel stress kan opleveren, is een relatie. Dit kan de relatie met je vriend of vriendin zijn, maar ook de relatie die je met je ouders of familie hebt. Als de band/relatie niet goed is en er zijn onenigheden, dan zorgt dit er vaak voor dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Dat kan er weer voor zorgen dat je meer stress ervaart.

 

Stress verminderen

De vraag is nu, hoe kan je deze stress gaan verminderen? Dit kan op verschillende manieren. Je kan al beginnen met kleine stappen te zetten. Ga bijvoorbeeld vaker bewegen of sporten. Daarnaast kan je op je voeding gaan letten, probeer gezond te eten. Je zal merken dat dit al een verschil kan maken. Een ander belangrijk aspect waar je op kan letten, is om ervoor te zorgen dat je de tijd neemt om voldoende slaap te krijgen. Ga iets eerder naar bed en zorg ervoor dat je acht uur slaap krijgt. Zo zal je minder moe zijn en dit kan er al voor zorgen dat je stresslevel daalt.

Als je last hebt van heel veel stress en je presteert er ook slechter door, dan is het een optie om naar de huisarts te gaan en te vragen of ze hierbij kunnen helpen. Vaak kan de huisarts iets voorschrijven, zoals benzodiazepinen, om te kalmeren. Dit kalmeringsmiddel is alleen verkrijgbaar op recept van de huisarts. Als je wel stress ervaart maar niet in erge mate, kan je beter kiezen voor een andere optie.

 

https://nieuwsbeest.nl/het-schooljaar-komt-ten-einde/