Bcentral
Image default
Gezondheid

Hoe helpen eiwit shakes bij het afvallen?

Eiwit shakes.. er is al een hoop over geschreven en gezegd. Maar ik ben wel eens benieuwd wat de echte experts over eiwit shakes te zeggen hebben. Daarom heb ik eens gekeken welke webwinkel de meeste eiwits hakes verkoopt, en dat blijkt Vitamines.com te zijn. Ze hebben een hele afdeling gespecialiseerd in eiwit supplementen, dus het perfecte bedrijf om al mijn vragen aan te stellen. Aan de hand daarvan lees je mijn blog over eiwitshakes en hoe proteine jou kan helpen tijdens het afvallen.

Wat doen eiwitten?

Voordat we dieper ingaan op afvallen met eiwitshakes eerst de theorie. Eiwitten helpen bij de opbouw van spieren en speelt een vitale rol bij de celfunctie in het hele lichaam. De behoefte aan eiwit varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van gewicht en activiteit. In het algemeen stellen experts dat mannen boven de 18 jaar 56 gram eiwit per dag consumeren en vrouwen 46 gram.

Iemand kan deze hoeveelheid gemakkelijk uit de voeding halen door bonen, linzen, noten, vlees, eieren en zuivelproducten te consumeren. Eiwitshakes hebben tot doel evenveel eiwitten te leveren als voedsel, maar met minder calorieën. Sommige kunnen zelfs meer eiwitten leveren dan voedsel. Het idee is dat het vervangen van maaltijden door eiwitshakes gewichtsverlies en spiertoename kan verbeteren.

Hoe werkt het eiwitshake dieet?

Het consumeren van eiwitten kan helpen het gevoel van verzadiging te vergroten. Eiwitshakes bieden meer dan alleen eiwit. Fabrikanten verrijken ze meestal met een reeks vitaminen en mineralen. Ze kunnen ook fruit, groenten en andere voedingsstoffen bevatten. Een meta-analyse uit 2016 bracht eiwitconsumptie in verband met verhoogde gevoelens van volheid. Mensen die voldoende eiwitten in hun dieet opnemen kunnen daarom minder trek in voedsel hebben en minder eten. Sommigen kunnen ervoor kiezen dit eiwit via shakes binnen te krijgen.

Voordelen van eiwitten

De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen leveren een grote verscheidenheid aan vitaminen en mineralen. Verschillende van deze voedingsstoffen – waaronder B-complex vitaminen, ijzer, choline en zink – zijn moeilijker in voldoende hoeveelheden uit andere bronnen te krijgen. Andere vitale voedingsstoffen waarvan sommige eiwitrijke voedingsmiddelen aanzienlijke hoeveelheden leveren zijn:

 • Vitamine E
 • Magnesium
 • Omega-3 vetzuren

Hoe werkt eiwit in het lichaam?

Eiwit ondersteunt talrijke vitale functies in het lichaam, waaronder de opbouw en reparatie van botten, spieren en huid. Het helpt het lichaam ook om hormonen en enzymen aan te maken en vitaminen te metaboliseren. Het is een essentieel onderdeel van een evenwichtige en nutriëntenrijke voeding die een goede gezondheid bevordert.

Wat kan iemand eten op een dieet van eiwitshakes?

Verschillende bedrijven bieden diëten aan die voornamelijk bestaan uit eiwitshakes. Daarom variëren de eisen en het aanbod van elk programma. Sommige diëten zijn extremer en moedigen deelnemers aan om alleen of voornamelijk eiwitshakes te eten. De meest evenwichtige eiwitshake diëten omvatten echter eiwitshakes als onderdeel van een dieet dat rijk is aan andere voedingsbronnen. Het dieet kan bijvoorbeeld aanbevelen een of twee maaltijden te vervangen door een eiwitshake, en daarna een of twee andere maaltijden te eten die ook voedingsvoordelen bieden, evenals tussendoortjes. Een uitgebalanceerd dieet moet altijd een passende hoeveelheid eiwitten, voedzame koolhydraten en gezonde vetten bevatten.

Risico’s en bijwerkingen van eiwitshakes

Hoe kan ik snel en makkelijk afvallen? Maaltijdvervangende shakes mogen gezonde, evenwichtige diëten niet volledig vervangen. Dat komt omdat het moeilijk is om elke voedingsstof uit één enkele voedselbron te halen. Bovendien kan een lichaam dat niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt problemen krijgen met de stofwisseling. Dit kan een afslankplan vertragen of verstoren. Een studie uit 2015 vond zelfs dat mensen die gevarieerd eten minder kans hebben op overgewicht.

Sommige eiwitshakes gebruiken ook grote hoeveelheden zoetstof om de smaak te verbeteren, wat bloedsuikerpieken kan uitlokken. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je op één dag te veel eiwitpoeder consumeert. Een overzicht van studies uit 2013 vond dat het consumeren van meer dan de dagelijkse behoefte aan eiwit kan leiden tot problemen in de nieren en botten, en ook het risico op kanker kan verhogen.

Uit een andere analyse bleek ook dat sommige eiwitdranken onveilige niveaus van verontreinigingen hebben. Drie van de drankjes die de consumentenwaakhond testte hadden hoge niveaus van onder andere de volgende verontreinigingen:

 • Kwik
 • Arseen
 • Cadmium

Mensen die elke dag drie porties van deze drankjes drinken zouden ernstige gevolgen voor hun gezondheid kunnen ondervinden.

Beste eiwitten zijn complete eiwitten

Eiwit bestaat uit aminozuren, en de beste eiwitten zijn compleet. Dat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten. De meeste eiwitshakes gebruiken een of meer van de volgende zes soorten:

 • Wei eiwit
 • Caseïne eiwit
 • Eiwit uit eieren
 • Soja-eiwit
 • Plantaardig eiwit
 • Rundereiwit

Om het meeste uit een eiwitshake dieet te halen kun je het beste eerst met een arts of geregistreerde diëtist praten. Mensen kunnen het beste slechts één of twee eiwitshakes per dag en voor korte tijd consumeren.

Het is ook het beste om een eiwitshake te kiezen die een deel van een gezond dieet vervult. Iemand die niet veel groenten eet zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een maaltijd vervangende eiwitshake die groenten bevat.

Afvallen met eiwitten bevorderen

De beste manier om het afvallen met eiwitten te bevorderen bij het volgen van een eiwitshake dieet is door tussen de shakes door voedingsrijke, caloriearme voeding te eten. Eieren, mager vlees, linzen, fruit en groenten zijn uitstekende voedingsmiddelen om een eiwitshakedieet mee af te ronden. Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt hoe je met eiwitrijke voeding of simpelweg eiwitshakes afvallen kunt en ik bedank Dave Leusink van Vitamines.com voor zijn tijd en informatie over eiwitshake supplementen.