Bcentral
Image default
Woningen

Hoe kan ik een huis kopen?

Het kopen van een woning wordt alleen maar lastiger. Toch zijn er mogelijkheden om een woning te kopen. Banken lopen er niet mee te koop omdat er een stukje erfrecht bij komt kijken. Verder zijn banken terughoudend omdat ze bang zijn dat iemand de woning gaat verlaten.

Nu dan de oplossing hoe je een huis kan kopen

  1. Huis kopen met ouders tot 4 personen
  2. Woning kopen met vrienden
  3. Gezinshypotheek
  4. Broer zus hypotheek
  5. Ik heb een huurhuis en wil deze kopen

Wil je alles weten over een huis kopen met meerdere personen? Significant is de pagina Lexwonen.nl. Lexwonen vermeld op zijn homepage in het kort de mogelijkheden. Je kan vervolgens doorklikken om inhoudelijk hier meer over te lezen. Lexwonen is gespecialiseerd in hypotheken met meerdere personen.

Huis kopen met ouders

Een huis kopen samen met ouders is een uitstekende mogelijkheid om te kopen. Je kan met 4 personen in 1 hypotheek. Belangrijk is dat iedereen onder één dak woont en dat iedereen daar staat ingeschreven. Via Lexwonen.nl wordt alles geregeld. Denk aan:

  • Regelen notaris i.v.m. erfrecht en regelen zaken
  • Aankoop woning
  • Koopakte met voorwaarden
  • Hypotheek

Moeten er woningen verkocht worden? Je krijgt op maximaal 1 woning een overbruggingshypotheek. Is dit niet voldoende voor de maximale hypotheek? Je zal dan eerst de andere woning moeten verkopen.

Huis kopen hoeft niet alleen met ouders maar kan ook met vrienden of andere familieleden tot 4 personen

Wat kan ik lenen voor een huis?

Hoeveel hypotheek kan je krijgen gezien het inkomen en de woningwaarde? Huizenzoekers zoeken meestal uitsluitend naar hun maximale hypotheek op inkomen. Helaas lukt dit al een paar jaar niet meer.

Voorbeeld maximale hypotheek

Lex kan op inkomen € 300.000,- aan hypotheek krijgen. Lex ziet een huis te koop staan voor € 245.000,-. Hij doet een bod van € 300.000,- omdat hij weet dat hij moet overbieden. Lex denkt gewoon dat hij tot € 300.000,- kan bieden omdat dat zijn maximale hypotheek is.

Deze fout wordt door 75% van de huizenzoekers gemaakt. Wat gebeurd er? De taxatiewaarde van de aangekochte woning bedroeg € 225.000,-. Dat betekend dat je maximale hypotheek wordt verlaagd tot € 225.000 -. Lex moest € 75.000,- uit eigen zak bijbetalen.

Onthoud goed dat de hypotheek die maximaal haalbaar is nooit hoger mag zijn dan de getaxeerde waarde door een taxateur. Deze taxateur mag niet betrokken zijn bij de aankoop of verkoop van de woning. De vraagprijs heeft niets te maken met de woningwaarde. Zorg er altijd voor dat je voor de bezichtiging de woningwaarde weet. Op deze wijze weet jij hoeveel je kan bieden en eventueel overbieden.

Overbieden huis

Als je dus de woningwaarde weet en de maximale hypotheek op inkomen dan weet je hoeveel geld je nodig hebt om te overbieden. Hoger bieden dan de vraagprijs noemt men overbieden maar dat wil niets zeggen over de woningwaarde. Overbieden huis is de norm. Lees meer over overbieden huis via Lexwonen.

Soms gebeurd het dat een woning een vraagprijs heeft van € 600.000,- en dat de waarde achteraf € 640.000,- bedraagt. Doe jij dan een bod van € 650.000,- dan ben jij aan het overbieden. Omdat je achteraf een hogere woningwaarde hebt kan je bij sommige banken alsnog meer financieren. Je maximale hypotheek is namelijk de woningwaarde.

Als hypotheek niet kan

Lukt het je niet om een hypotheek te krijgen? Weet ook dat een hypotheek met broer of zus mogelijk is. Ook hier geld dat je op dat adres ingeschreven moet staan. Samen met broer of zus kan je veel meer lenen dan alleen. Via de notaris wordt een samenlevingscontract geregeld met wederzijdse zorgverplichting. Dat betekend dat als iemand komt te overlijden dat er een hogere vrijstelling is op schenken. Woon je minimaal een half jaar samen dan gaat de dekking in.

Ouderlijke woning kopen is optie

Lukt het niet om te kopen? Ben jij starter, wellicht kan je de woning van je ouders kopen. Het voordeel is dat je niet hoeft te overbieden en wellicht verkopen ouders jou de woning goedkoper. Op deze wijze kan je ook een woning kopen.

Let op dat je de woning niet onder de WOZ-waarde aankoopt. Gebeurd dit wel dan ziet de fiscus dit als een schenking. Nu mogen ouders hun woning zeker wel onder de WOZ verkopen maar dan moet er in de koopakte het een en ander vermeld worden.

Ik woon gehuurd en wil mijn huurhuis kopen

Jij wil of kan je eigen huurhuis kopen? Je hebt een groot voordeel t.o.v. andere kopers. Jij geniet huurbescherming en ze zijn verplicht de woning eerst aan jou aan te bieden. Verder is een grot voordeel dus dat je niet wordt overboden door anderen. Dit kan je wel € 80.000,- schelen.

Bied de woningstichting een huurhuis aan waar iedereen op kan bieden dan wordt het een ander verhaal. De hoogste bieder met de beste voorwaarden kan de huurwoning kopen. Woon je echter gehuurd en doet de kans zich voor informeer naar de mogelijkheden. Zo kan je dus ook een woning kopen.

Huis kopen en de koopakte

Koop je een woning dan let goed op voor hoeveel geld je een hypotheek aanvraagt. |staat er in de koopakte voorbehoud van financiering € 500.000,- dan dient dit ook de maximale hypotheek te zijn die je aanvraagt op de bank.

Regelmatig gebeurd het dat kopers toch beslissen om een nieuwe badkamer of keuken te plaatsen. Ze vragen dan aan de hypotheekadviseur of dat lukt. Vaak lukt dat wel maar het is niet conform de afspraak met de makelaar. Hoe hoger de hypotheekaanvraag des te meer kans op een afwijzing.

Krijg jij een afwijzing van de bank met een hypotheekbedrag welke niet correspondeert met het bedrag aan financieringsvoorbehoud? Een boete van 10% van de koopsom ligt op de loer.

Huis kopen en notaris

Heb je een huis gekocht met één of meerdere partners? Ga altijd vóór het kopen naar een notaris en laat zaken uitleggen en omschrijven. Iedereen moet weten hoe alles werkt als iemand de woning verlaat of bij overlijden.

Samenlevingscontracten testamenten en uitleg over de huidige situatie is belangrijk als je een huis gaat kopen. Meestal legt iedereen een ander bedrag aan eigen geld in. Dit moet je allemaal laten beschrijven.