Bcentral
Image default
Business / Directories

De klok tikt

De laatste jaren is er een nieuw fenomeen opgedoken in het Nederlandse straatbeeld. We hebben het over de “escaperoom”. De kamers waarbij mensen binnen een uur allerlei raadsels en puzzels op moeten lossen om te ontsnappen aan de klok. Het aantal escaperooms stijgt aanzienlijk en als het aan experts ligt dan blijft dit aantal alleen maar verder groeien. Maar hoe komt het nou dat deze ontsnappingskamers de plek hebben ingenomen van aloude traditionele activiteiten zoals een dagje zwemmen, paintballen en een rondje rijden op de kartbaan? Er is maar een woord voor deze verandering, en dat is uitdaging.

Mensen willen wat nieuws, ze willen geprikkeld worden om zelf actief actie te ondernemen in plaats van het voorgekauwd krijgen. Dit blijkt uit onderzoek naar escaperooms, mensen houden ervan om na te moeten denken voor hun plezier. Niet voor niets dat tijdens de vakantieperiode de puzzelboekjes altijd uitverkocht zijn. Het blijkt dat de hersenhelft die actief is tijdens het puzzelen ervoor zorgt dat er meer dopamine wordt aangemaakt, een van de geluk-stoffen. Niet zo gek dus dat mensen niet meer weg te slepen zijn bij deze escaperooms.

De meeste escaperooms hebben dan ook hetzelfde principe. Binnen een bepaalde tijd, meestal een uur, moet jij met je groep de weg vinden uit de kamer. Dit moet je dus doen door de verschillende raadsels en codes te kraken. Er zit op een bepaald aspect wel een groot verschil tussen de verschillende escaperooms die er beschikbaar zijn, en dat is het te spelen thema. Deze thema’s lopen verschrikkelijk uiteen en kunnen dan ook variëren van Ferrari kamers tot ondergrondse schuilkelders. Zo heeft ieder wel een thema waar hij zich aangetrokken voelt om aan mee te doen.

Escaperoom verglijkingssites

Deze verschillende kamers zijn allemaal op te zoeken op internet, via de “escaperoom vergelijkingssites”. Deze sites hebben hetzelfde principe als bijvoorbeeld vliegtuig vergelijkingssites. Men geeft zijn of haar voorkeuren aan en de site zoekt de voordeligste aanbieding. De prijzen voor deze escaperooms liggen gemiddeld rond de 20 euro per persoon. Met een groep kun je soms nog wel korting krijgen. Dit is wat hoger dan bijvoorbeeld een rondje karten, maar het duurt langer en het blijft je al helemaal langer bij.

Het aantal escaperooms zullen dus nog wel verder groeien. En dat terwijl er nu al bijna vierhonderd over heel Nederland verspreid zijn. Google dus maar snel en kies wat je het leukste vindt, je bent met een escaperoom gegarandeerd van plezier en vermaak. En als je het niks vindt kun je altijd nog terug naar het oude vermaak, bijvoorbeeld met een rotgang van de glijbaan afgaan in het zwembad.