Warmtepompen zijn tegenwoordig steeds populairder en worden dan ook steeds vaker toegepast in nieuwbouw, maar ook in industriële projecten en hele grote ruimtes. Het grootste voordeel van een warmtepomp ten opzichte van bijvoorbeeld een CV ketel is het rendement. De warmtepomp is namelijk een stuk zuiniger en effectiever dan een CV ketel. Waar de CV ketel gas moet verbranden om water te verwarmen gebruikt de warmtepomp daar natuurlijke mechanismen voor. Het water moet alleen rondgepompt worden en daar is elektriciteit voor nodig. Toch is dit bij goed design en installatie een stuk zuiniger. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk precies? Hier onder wordt een water/water warmtepomp uitgelegd.
Hoe ziet het systeem er uit?Het water/water warmtepomp systeem bestaat uit meerdere onderdelen. Vaak wordt gebruikt gemaakt van vloerverwarming om de ruimte te verwarmen. Daarnaast bestaat de warmtepomp uit een groot ondergronds buizensysteem en natuurlijk een pomp. Deze pomp draait op elektriciteit en heeft als doel om het water het systeem rond te pompen.
Hoe werkt het systeem?De werking van het systeem is relatief ingewikkeld. De warmte wordt uit een natuurlijke bron gehaald. Bij een water/water warmtepomp met gesloten systeem is dit de grond. Het idee in de winter is om warm water door de vloerverwarming te laten stromen. Daarvoor moet koud water diep de grond in stromen, waar het warmte aan de grond kan onttrekken. Dit warme water stroomt dan door de vloerverwarming en geeft al haar warmte af aan het huis. Zo wordt het huis verwarmd. Dan stroomt het inmiddels koude water weer diep de grond in, waar het langzaam warmte onttrekt aan de grond om weer opnieuw aan de cyclus te beginnen.
Andersom werkenEen van de mooiste dingen aan de waterpomp is dat hij zowel in de zomer als in de winter kan werken. De werking is dan namelijk eigenlijk precies andersom; in plaats van warmte te onttrekken aan de grond wordt kou aan de grond onttrokken. Deze kou kan dan gebruikt worden om het huis te verkoelen. |