Bcentral
Image default
Business / Directories

Sparen wordt je niet rijk van

Als je geld over hebt of opzij zet, zet je het al snel op de bank. Want sparen is de beste optie om nog wat extra’s voor je geld te krijgen, toch? Dit is zeker niet altijd het geval. Vooral in deze tijd van economische crises en politieke instabiliteit is sparen vaak niet de meest rendabele mogelijkheid omdat de rentepercentages een historisch laagtepunt hebben bereikt. Hierdoor krijgen spaarders minder rente op de spaartegoeden. De rentepercentages zijn soms zo laag dat het je zelfs geld kan kosten! Dit gebeurd wanneer het reële rentepercentage lager ligt dan de inflatie.

Ter illustratie: Als jij honderd euro op de bank hebt staan en je krijgt 10% rente, betekent dit dat je uiteindelijk honderd en één euro op jouw rekening hebt staan. Maar als tegelijkertijd de inflatie 20% bedraagt, betekent het dat jouw geld 20% minder waard is geworden! Je hebt nog steeds honderd en één euro, maar je kan voor dat geld minder kopen dan dat je daarvoor kan. De inflatie wordt namelijk berekend aan de hand van de gemiddelde prijs van producten: Als de gemiddelde prijs voor bijvoorbeeld een brood toeneemt van één naar twee euro, kan je voor hetzelfde geld dus minder kopen en is je geld minder waard. Dit is juist precies het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met sparen!

Een goed en vaak gehoord alternatief is je geld beleggen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit moeilijk is. Dit is echter niet zo! Zo kan je gemakkelijk zelf beginnen op leerbeleggen.com en krijg je een uitgebreide uitleg over hoe het precies werkt. Beleggen brengt weliswaar iets meer risico met zich mee, maar als je het goed aanpakt is het zeker niet lastig om meer uit je spaargeld te halen dan je op een spaarrekening doet, slim bekeken!

http://leerbeleggen.com/