Bcentral
Image default
Business / Directories

Verhuizen naar een nieuwe woning: veranderen van energieleverancier?

 

Wanneer je gaat verhuizen, zijn er een hoop dingen die je moet regelen. Een onderdeel wat je gelukkig niet voor eigen rekening hoeft te nemen, is de overstap naar een nieuwe energieleverancier. Een energiecontract is namelijk persoonsgebonden, waardoor deze ook gewoon met jou meeverhuist.

Deze meeverhuizing is in het gros van de gevallen zo, maar er zijn wel enkele uitzonderingen. Het kan namelijk zo zijn dat het niet mogelijk is voor de energieleverancier om dezelfde producten te leveren op jouw nieuwe woonadres. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je bij jouw nieuwe woning gebruikmaakt van stadswarmte, waardoor je geen gas meer hoeft te gebruiken. In dit geval kan het contract ontbonden worden, daar er sprake is van onmacht.

Maar we dwalen af van de materie. Wanneer je gaat verhuizen, moet je het volgende doen:

Verhuizing doorgeven

Het eerste wat je doet, is jouw verhuizing doorgeven aan jouw energiemaatschappij. Jouw leverancier kan er dan voor zorgen dat jouw contract wordt overgezet naar het nieuwe adres. Jouw contract verhuist altijd met jou mee, tenzij je deze opzegt. Het is zaak dat je jouw verhuizing minimaal 2 weken voor de datum van de daadwerkelijke verhuizing doorgeeft. Wanneer je dit niet doet, bestaat namelijk de kans dat jouw netbeheerder je per ongeluk afsluit.

Meterstanden opnemen

De volgende stap die je moet nemen, is het doorgeven van de meterstanden. Het is hierbij zaak om met de nieuwe eigenaar de meterstanden op te schrijven. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld wanneer de sleuteloverdracht plaatsvindt. Ditzelfde geldt wanneer de overdracht voor jouw nieuwe woning plaatsvindt. Let erop dat je zowel de meterstanden van stroom als van gas opschrijft.

 

Meterstanden doorgeven

Wanneer alle meterstanden zijn opgenomen, schrijf je deze op op het daarvoor bestemde formulier. De energiemaatschappij wil dat je dit zo snel mogelijk doorgeeft; binnen 15 dagen nadat je bent verhuisd. Dit geeft jouw energieleverancier namelijk voldoende tijd om de meterstanden door te geven aan de netwerkbeheerder.

Eindafrekening controleren

Tot slot moet je controleren of de meterstanden die je hebt doorgegeven ook daadwerkelijk op jouw eindafrekening staan. Wanneer dit niet het geval is, moet je namelijk met spoed jouw energiemaatschappij contacteren, omdat je uiterlijk 5 dagen voor het einde van de derde maand na de overstap jouw meterstanden moet indienen.