Bcentral
Image default
Business / Directories

Lymfoedeem een vervelende aandoening

Lymfoedeem is een erg vervelende aandoening waarbij er een enorme hoeveelheid vocht en eiwitten ophoop in een lichaamsdeel. Het gevolg hiervan is een lichaamsdeel wat enorm opgezwollen is. De zwelling of ophoping van vocht en eiwitten kan  ontstaan bij geboorte of door een ziekte, operatie of medi cijn gebruik. Het is een hele vervelende ziekte omdat het je zelfverzekerdheid kan schadegen en het kan ernstige lichamelijk klachten opleveren.

Het lichaam heeft een lymfevaatstelsel dat verspreid is over je gehele lichaam. De lymfe eindigen in lymfeknopen en deze bevinden zich bijvoorbeeld in de lies of oksel. Het lymfestelsel heeft als taak om lymfevocht te vervoeren en zuiveren. Als deze beschadigen door een overhoop aan eiwitten en vocht zwelt het lichaamsdeel op.  Een van de oorzaken hiervan is dat het aangeboren is. Als het aangeboren is betekent het dat er een afwijking in het lymfevatenstelsel bevind. Dit komt omdat er te weinig lymfevaten aanwezig zijn tijdens de geboorte. De eerste klachten beginnen dan meestal in beide voeten en benen. Met med cijn en een compressie kous is dit al goed te bestrijden.

Hoe ouder je wordt hoe verder lymfoedeem zich kan verspreiden. De mildere klachten ontstaan ongeveer rond je achttiende levensjaar en vaak is het aanwezig aan een zijde van je lichaam. Helaas heb je als vrouw zijnde pech. Zo heeft een vrouw vier keer zoveel kans als een man om lymfoedeem op te lopen. Dit komt door de hormonale veranderingen en zwangerschappen.

Lymfoedeem kan ook optreden door een operatie of een trauma waarbij de lymfevaten beschadigd raken. Daarnaast wordt lymfoedeem vaak gezien bij mensen die tegen kanker behandeld worden. Vaak moet een deel van de lymfe verwijderd worden. Dit brengt ook schade toe aan het lymfestelsel waardoor het stelsel niet meer goed functioneert. Het is dus een hele vervelende ziekte die je op meerdere vlakken raakt.

https://www.lymphedivas.eu/