Bcentral
Image default
Auto's en Motoren

Hulp voor jou als dieselrijder!

De Stichting Emission Claim maakt het voor dieselrijders in Nederland mogelijk om wellicht een schadevergoeding tot € 10.000 te ontvangen. De Stichting komt op voor Nederlanders die van 2009 tot 2019 eigenaar waren van een dieselauto van bepaalde merken, en die benadeeld zijn door de beruchte ‘sjoemelsoftware’. Deze software leidt tot het feit dat dieselwagens in werkelijkheid meer uitstoten dan officieel vastgelegd.

Het schandaal, dat bekend staat als Dieselgate, heeft een grote verandering teweeggebracht in de perceptie van de automarkt. Autofabrikanten vervalsten testresultaten om aan emissiestandaarden te voldoen, terwijl de voertuigen in de praktijk veel meer schadelijke stoffen uitstootten. Dit bedrog heeft de waarde van dieselauto’s doen afnemen en kopers verleid tot het betalen van een ongerechtvaardigde hogere prijs. De Stichting Emission Claim heeft het streven om deze kopers te compenseren met een vergoeding die 20% van de koopprijs van het voertuig bedraagt.

Om in aanmerking te komen voor de schadevergoeding, moeten eigenaren aan bepaalde eisen voldoen. De betreffende dieselauto dient tussen september 2009 en september 2019 gefabriceerd te zijn en behoort tot specifieke merken, zoals Renault, Mercedes dieselclaim, en Stellantis (Peugeot, Opel, Citroën, DS). Onderzoek van de Stichting Emission Claim heeft uitgewezen dat deze merken de voertuigsoftware hebben gemanipuleerd om aan emissienormen te voldoen, maar de voertuigen stoten in werkelijkheid buitensporige en onrechtmatige hoeveelheden stikstof uit.

De impact van deze misleiding strekt zich niet alleen uit tot het financiële vlak. De toegenomen uitstoot van stikstofoxide door dieselauto’s heeft ook geleid tot milieuschade en mogelijke risico’s voor de gezondheid van mensen. Daarnaast is het consumentenvertrouwen in de betrokken automerken aanzienlijk ondermijnd.

De Stichting Emission Claim, opererend als een non-profitorganisatie, heeft de missie om de getroffenen van de sjoemelsoftware-fraude te ondersteunen bij het claimen van een schadevergoeding. Ze willen de autofabrikanten die hun klanten en het milieu hebben geschaad, ter verantwoording roepen.