Bcentral
Image default
Auto's en Motoren

Kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs?

In Nederland geldt dat de autoverzekering verplicht moet worden afgesloten. Dit geldt voor iedereen die ervoor wil kiezen om zijn auto in het Nederlandse verkeer te brengen. Dat is echter niet altijd even eenvoudig. Wat namelijk wanneer je niet over een rijbewijs beschikt? Misschien ben je bijvoorbeeld nog aan het leren autorijden of wie weet ben je, je rijbewijs wel tijdelijk kwijt. Is een auto verzekeren zonder rijbewijs een mogelijkheid en indien ja, hoe moet je daar dan precies voor te werk gaan? Wij zochten het voor je uit en laten je het antwoord graag ontdekken op deze pagina!

Wat wanneer je nog niet over een rijbewijs beschikt?

Het kopen van een auto wanneer je nog niet over een rijbewijs beschikt is lastig. Het is uiteraard wel mogelijk om de auto op jouw naam te laten zetten, maar het spreekt voor zich dat je er daarmee nog niet helemaal bent. In principe is het namelijk in dit geval niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten. Bijgevolg mag je het voertuig ook niet in het verkeer brengen, want dat is verboden. De WA-verzekering is namelijk bij wet verplicht. Is je voertuig niet verzekerd? Dan ben je in principe verplicht om het kenteken te laten schorsen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. In dit geval is er ook geen belasting meer verschuldigd uiteraard.

Je auto verzekeren zonder rijbewijs is eventueel wel mogelijk wanneer je een partner hebt die wel over een rijbewijs beschikt. Voorwaarde hiervoor is wel dat je partner eveneens regelmatige bestuurder moet zijn van het voertuig in kwestie. In dit geval is het bij het merendeel van de verzekeraars mogelijk om een autoverzekering af te sluiten als eigenaar zonder dat je daarvoor over een rijbewijs dient te beschikken. Je dient dan wel duidelijk aan te geven dat je partner de regelmatige bestuurder is van de auto.

Wat wanneer je rijbewijs werd ingenomen?

Je auto verzekeren zonder rijbewijs kan eveneens noodzakelijk zijn wanneer je rijbewijs werd ingenomen. Op het moment dat je rijbewijs werd ingevorderd door bijvoorbeeld de politie of de officier van justitie zal dit eveneens gevolgen hebben voor jouw autoverzekering. Het is namelijk mogelijk dat je verzekeraar je een schrijven zal sturen waarin staat te lezen dat je verzekering zal worden opgezegd. De verzekeraar is verplicht om hiervan melding te doen. Dit gebeurt bij het zogenaamd Centraal Informatie Systeem.

Het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kan dan behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Niet zelden zal je in dat geval dan ook genoodzaakt zijn om een beroep te doen op de verzekeraar Vereende. In het verleden ging deze verzekeraar door het leven onder de naam ‘Rialto’. Dit is op zich niet zo’n groot probleem, alleen dien je er wel rekening mee te houden dat de premie bij deze verzekeraar merkelijk hoger ligt in vergelijking met andere partijen.

Wat indien je rijbewijs is gestolen of je ze kwijt bent geraakt?

Een belangrijke vraag die veel mensen zich stellen is of een auto verzekeren zonder rijbewijs wel tot de mogelijkheden behoort wanneer hun rijbewijs gewoon is gestolen of kwijt is geraakt. Op het ogenblik dat je niet langer houder bent van het rijbewijs zegt de Nederlandse wetgeving dat je niet langer mag rijden. Doe je dat toch en word je tijdens een controle betrapt? Dan dien je er op moment van schrijven rekening mee te houden dat de politie je daarvoor een boete kan aanrekenen van 95 euro. De autoverzekering zal bovendien ook geen dekking verlenen in situaties waarin je geen houder bent van een rijbewijs en betrokken raakt bij een schadegeval. Wees je er dus altijd bewust van dat je een significant risico loopt wanneer je gaat rijden zonder fysiek houder te zijn van het rijbewijs.

Bovenstaande situatie valt uiteraard wel vrij eenvoudig te voorkomen. Je kan er bij vaststelling van het gestolen of verloren geraakte rijbewijs meteen voor kiezen om een nieuw exemplaar aan te vragen. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat je in geen tijd terug met de auto mag rijden. Let op. Vroeger was het verplicht om hiervoor eerst een aangifte te doen bij de politie. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Je kan er vandaag de dag dan ook gewoon voor kiezen om meteen een nieuw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente waarin je woonachtig bent.

Een auto verzekeren zonder rijbewijs omdat ze verlopen is

Kan je een auto verzekeren zonder rijbewijs wanneer het rijbewijs waar je houder van bent gewoon is verlopen? Op het ogenblik dat er zich een dergelijke situatie voordoet zal je kunnen vaststellen dat je eigenlijk niet meer mag rijden. Doe je dit toch? Dan zal je kunnen vaststellen dat je bij een controle een boete kan krijgen van 95 euro. Bijgevolg stelt zich ook de vraag of de autoverzekering nog dekking zal bieden of niet wanneer er zich een schadegeval voordoet. Dat is in de praktijk altijd afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. De ene verzekeraar staat er immers om bekend op dit vlak een stuk coulanter te zijn dan de ander. Let op, zelfs wanneer een verzekering coulanter is stelt zich doorgaans als belangrijke voorwaarde dat er geen medische keuring mag zijn vereist. Hier zal je dus zeker aandacht aan moeten besteden.

Voor bestuurders die wel onderworpen zijn aan een medische keuring geldt dat verzekeraars merkelijk strenger zijn. Dit is onder meer het gevolg bij mensen die ouder zijn dan 75 jaar of bij mensen die een operatie hebben ondergaan. Er zonder medische goedkeuring voor kiezen om toch te gaan rijden met je auto wanneer er sprake is van een verlopen rijbewijs kan ervoor zorgen dat de autoverzekering geen dekking zal verlenen wanneer er zich een bepaald schadegeval voor zou doen. Je dient er dus rekening mee te houden dat je op deze manier een behoorlijk risico loopt.

Het aanvragen van een gezondheidsverklaring kan in de praktijk wel gepaard gaan met de nodige problemen. In het bijzonder zal je kunnen vaststellen dat hier best wat tijd overheen kan gaan. Het zogenaamde CBR staat er immers om bekend reeds verschillende jaren te kampen met fors oplopende behandeltijden. Met ingang van het jaar 2019 is er sprake van een verscherpt toezicht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstraat. In ieder geval, je auto verzekeren zonder rijbewijs zal in de praktijk duidelijk altijd de nodige moeilijkheden met zich meebrengen.

Kijk voor meer informatie eens op https://www.diks.nl/!