Bcentral
Image default
Business / Directories

Hoe ontstaat een litteken

Een litteken kan al ontstaan door de kleinste ongelukken. Een kleine wond kan er al voor zorgen dat littekenvorming ontstaat. De diepte van de wond is belangrijk om te bepalen hoe diep het litteken zal zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook jij heb dagelijks kans om een klein ongeluk wat kan leiden tot een litteken. Hoe littekens precies ontstaan en hoe je ze het beste kan bestrijden lees je hier.

Het begint met een wond

Een litteken ontstaat door vorming van een wond. Je lichaam wilt de wond dichten door middel van littekenweefsel. Je lichaam wilt namelijk dat het wondje zo snel mogelijk dichtgaat zodat er geen bacteriën of andere infecties kunnen optreden.

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. De bovenste laag van de huid is de opperhuid. Schade tot deze laag kan niet veel kwaad en zal niet snel leiden tot littekenvorming. De huid daaronder, genaamd de lederhuid en het onderhuidse bindweefsel zijn een stuk gevoeliger. Dit onderdeel van de huid kan veel sneller littekenvorming aannemen. Als de huid dus zo diep beschadigd wordt tot aan de lederhuid of tot aan de het bindweefsel, dan zal de huid het oplossen door littekenweefsel te maken om het gat op te vullen.

Bij een beschadigde huid kan de huid er minder mooi uit zien. Bij minder diepe littekens kan een littekenzalf helpen om de littekens de verminderen. De littekens zijn vaak te herkennen aan de verkleuring van de huid en de oppervlakte zal niet diep aan voelen.

Bij diepe beschadigingen kan de huid lelijk ontsierd raken. Een diep litteken heeft daarom ook een andere behandeling nodig dan een beschadiging bij de eerste huidlaag. Een beschadiging in de lederhuid kan het beste weg gehaald worden door de dermatoloog. De littekens zullen nooit helemaal verdwijnen, maar ze zullen we minder zichtbaar zijn als de dermatoloog een littekenbehandeling toepast.

https://medimast.nl/nl/