Bcentral
Image default
Business / Directories

Goudprijs per gram, gouden voorwerpen

Tijdens het opruimen kom je soms oude gouden voorwerpen tegen, die je niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sieraden die je niet meer draagt, of beschadigd bestek dat niet meer wordt gebruikt. Dankzij het goud dat in de voorwerpen verwerkt zit, kunnen ze nog best wel wat geld opleveren. Het kan dus verstandig zijn om deze te verkopen, bijvoorbeeld bij GoudNL.nl. Voordat je dit doet, wil je natuurlijk eerst weten hoeveel je gouden voorwerpen ongeveer waard zijn. Hieronder leggen we uit wat de goudprijs per gram is, en hoe je aan de hand hiervan uit kan rekenen wat de waarde van jouw gouden voorwerp is.

Wat is de goudprijs per gram?

Ben je benieuwd naar de actuele goudprijzen per gram? Dan kun je op GoudNL.nl kijken naar de actuele goudkoers, die gedurende de dag steeds wordt bijgewerkt. De goudprijs kan namelijk van minuut tot minuut verschillen, net zoals bij andere grondstoffen. De goudkoers geeft de goudprijzen van het moment weer, per kilo, per ounce of per gram zuiver goud. Deze prijzen worden door handelaren en juweliers over de hele wereld gebruikt, zodat je altijd weet waar je aan toe bent wanneer je goud gaat verkopen, en altijd een eerlijke prijs voor je voorwerpen zult krijgen.

Wat is mijn goud waard?

Gouden sieraden en voorwerpen worden bijna nooit van 100% goud gemaakt. De reden hiervoor is dat goud een zacht metaal is, dus wanneer hier sieraden van gemaakt zouden worden, zouden deze te zacht zijn om te dragen. De hoeveelheid goud die jouw sieraad wel bevat, wordt uitgedrukt in karaat. Met behulp van dit getal kun je de waarde van jouw goud uitrekenen. Stel je voor dat je een gouden ketting hebt van 14 karaat goud. Dit sieraad bevat dus 58,5% goud. Dit percentage van het totaalgewicht van de gouden ketting is dus de hoeveelheid zuiver goud die je hebt. Vermenigvuldig dit met de goudprijs, en je hebt de waarde van je voorwerp. De actuele goudkoers kun je altijd vinden op GoudNL.nl.