Bcentral
Image default
Business / Directories

Arbeidsomstandigheden worden steeds beter

Over de jaren heen zijn de rechten van de werknemers steeds sterker geworden. Tot 1900 was het legaal voor kinderen onder 12 jaar nog steeds lange werkdagen te maken. Na de wet van Van Houten is dit niet meer toegestaan. Daarna zijn er nog vele andere arbeidswetten erna gekomen die ervoor hebben gezorgd dat het werken aangenamer wordt. Voorbeelden hiervan zijn arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, relatie en verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer om een paar dingen te noemen.

De werknemer krijg ook steeds meer inzicht in de informatie van de werknemer zelf waarover de werkgever beschikt. Door middel van Employee Self Service krijgen werknemers altijd online toegang tot hun gegevens. Of zij deze gegevens nou op een privé apparaat willen inzien of juist op werk, door deze service wordt dat mogelijk gemaakt. Deze service laat ook vaak meer zien dan wat het gemiddelde bedrijf vrijgeeft aan data aan haar medewerkers. Denk hierbij aan het inzien van eigen boekingen, ingeplande tijden, afwezigheid en een tal van andere dingen, zonder toestemming van de werkgever.

Goede arbeidsvoorwaarden zijn erg belangrijk, want de gemiddelde werknemer besteed ongeveer 8 uur van zijn dag aan werk. Als het werk geen voldoening geeft, of zelfs niet aangenaam is, kan de werknemer al snel minder gemotiveerd worden. Vaak kan op de korte termijn een gebrek aan motivatie opgelost worden door het verhogen van het loon.

Als er naar de trends rondom loonsverhogingen worden gekeken kan bijvoorbeeld ook gezien worden dat loonsverhogingen bijna ieder jaar stijgen. Dit is mede te danken door inflatie die de economie draaiende houdt. CAO Schilders, zelfs in deze sector worden de loonsverhogingen goed aangepast op de inflatie en andere factoren die meespelen in de sector en de economie. Vanuit loonwijzer kan gehaald worden dat inderdaad vanaf 2017 elk jaar de loonsverhoging minimaal 2% bedroeg. Informatie daarvoor was nog niet bekend. Het is dus duidelijk te zien dat de arbeidsomstandigheden in Nederland steeds beter worden.

https://www.cbbs.nl/cao-schilders/