Bcentral
Image default
Dienstverlening

Meest gestelde vragen over BHV

Anno 2020 zijn er nog altijd veel onduidelijkheden en vragen over BHV (bedrijfshulpverlening). Is BHV verplicht? Hoeveel BHV’er moeten er aanwezig zijn?

Hoeveel kost een BHV-cursus? Hoelang is een BHV-certificaat geldig? En wat leer je tijdens een BHV-cursus? 

In dit artikel vindt u het antwoord op deze vragen.

Is BHV verplicht?

JA, in de wet staat dat het voor iedere organisatie, met minimaal één of meerdere medewerkers, verplicht is om minimaal 1 BHV’er in dienst te hebben. Vakantie-of uitzendkrachten tellen ook mee. Iedere werkgever heeft namelijk algemene zorgplicht. Dit houdt in dat de werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving en de gezondheid van werknemers.

Hoeveel BHV’er moeten er aanwezig zijn?

Zoals hierboven staat moet elke organisatie een BHV’er in dienst hebben. Het is verplicht dat als u maar 1 BHV’er in dienst hebt, dat deze ook altijd aanwezig is. Als werkgever moet u bij het bepalen van het benodigde aantal BHV’ers dus rekening houden met ziekte, vakantie, ploegendiensten etc.  Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de hoeveelheid risico’s die er mogelijk op kunnen treden. Dit staat in de RI&E. 

Hoeveel kost een BHV-cursus?

Op het internet zijn er veel aanbieders van BHV-cursussen en de prijzen die zij hanteren lopen erg uiteen. Het is mogelijk om al voor 195 euro een cursus inclusief examen te volgen. Een herhalingscursus is vaak wel goedkoper. 

Hoelang is een BHV-certificaat geldig?

Na het met succes afronden van een theorie-examen aan het eind van een BHV-basis cursus ontvangt u een certificaat en een draagpas waarmee aangetoond kan worden dat u erkend BHV’er bent. Zowel het certificaat als de pas zijn exact één jaar geldig. Om de geldigheid hiervan de verlengen, is het noodzakelijk om na een jaar een herhalingscursus BHV te volgen. Als deze dan succesvol wordt afgerond, word de geldigheid van de pas en et certificaat met één jaar verleng.

Wat leer je tijdens een BHV-cursus?

Een BHV-cursus duurt vaak 2 dagen. Tijdens de 2-daagse cursus leert de cursist alles over levensreddend handelen, een brand blussen en ontruiming. In deze 2 dagen krijgt de cursist te maken met theorie, oefeningen en adviezen op het gebied van BHV. Onderwerpen als reanimeren, ontruimen, verbanden en het herkennen van calamiteiten komen aan bod.