Bcentral
Image default
Zorg

Hoort u minder goed? Wacht niet te lang met het dragen van een hoorapparaat

Heeft u last van gehoorverlies? Dan kan dit in de meeste gevallen niet meer verholpen worden zoals dat vaak bij andere lichamelijke klachten wel kan. Wanneer u eenmaal een minder goed gehoor heeft, zal dit nooit meer genezen. Wel kunt u door middel van een hoorapparaat het geluid versterken. Een hoortoestel vangt namelijk het geluid op, bewerkt deze door het te versterken of juist te dempen en geven het geluid vervolgens door aan het oor of de gehoorzenuw. Maar waren is het belangrijk om niet te lang te wachten met het dragen van een hoortoestel? We leggen het u graag uit.

Uw hersenen gaan er aan wennen

Het dragen van een hoortoestel is over het algemeen niet heel populair. Er heerst toch nog een soort taboe op, terwijl het u juist kan helpen om weer beter te kunnen horen. Hoe eerder u begint met het dragen van een hoortoestel, hoe sneller uw hersenen zich aanpassen en zullen gaan wennen aan het hoorapparaat. Daarmee is de kans des te groter dat het functieverlies omkeerbaar is. Er zijn heel veel verschillende hoorapparaten beschikbaar met elk eigen specificaties. Toch zal het leren wennen en omgaan met een hoortoestel energie oefening kosten, maar ook aanpassing en doorzettingsvermogen zijn belangrijke eigenschappen. 

Welk type hoortoestel past bij u?

Het is op afstand lastig te zeggen welk type hoortoestel bij u past. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het soort gehoorverlies, maar ook de vorm van uw gehoorgang, de luisterbehoefte en zaken als de gevoeligheid voor een oorontsteking of bepaalde materialen. Daarom is het belangrijk dat u altijd advies inwint bij een audicien. Zij kunnen u precies vertellen welk type hoortoestel u nodig heeft in uw situatie. 

Andere belangrijke informatie

Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke zaken welke goed zijn om te weten. Zo werken hoortoestellen op hoortoestel batterijen. Hoortoestel batterijen zijn er in allerlei verschillende soorten. Je kunt ze herkennen aan de kleur. Zo heb je gele, bruine, oranje en blauwe hoorbatterijen. Bovendien wordt elke kleur ook aangeduid met een code. Geel heeft de code 10, oranje de code 13, blauw de code 675 en bruin de kleurcode 312. Naast de kleur, kun je hoortoestel batterijen dus ook herkennen aan de kleurcode. 

Tips om te wennen

Er zijn ook een aantal handige tips waarmee u kunt wennen aan het dragen van een hoorapparaat. Draag het hoortoestel de eerste paar dagen alleen thuis in uw vertrouwde omgeving. Ook als u daar in uw eentje woont. U zult merken dat u geluiden zult horen die u helemaal niet herkent. Bovendien is het belangrijk dat u in het begin het hoortoestel draagt tot wanneer dat voor u comfortabel is. Heeft u na een paar uurtjes last ervan? Doe ze dan uit. 

Succes!

We hopen dat u iets gehad heeft aan de tips in dit artikel en wensen u veel succes bij het wennen aan het dragen van een hoortoestel.