Bcentral
Image default
Dienstverlening

Wat is IAM?

Als je werkt bij een groot bedrijf, is de kans groot dat je wel eens van IAM hebt gehoord. IAM staat voor identity access management. Het is een belangrijk onderdeel van de beveiliging en toegang tot gegevens voor vooral grote bedrijven. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Het klinkt namelijk best complex. Daarnaast zijn er bedrijven die er in gespecialiseerd zijn om dit voor bedrijven op orde te maken. Je hebt dus behoorlijk wat kennis nodig om IAM goed op orde te krijgen. Gelukkig vertellen wij je precies wat het is en waarom het belangrijk is.

IAM, de uitleg

We hebben net natuurlijk al verteld waar IAM voor staat. Simpel gezegd is het eigenlijk ervoor zorgen dat je binnen een organisatie of bedrijf de toegang verleent aan de juiste mensen als het gaat om gegevens. Er zijn namelijk ontzettend veel gegevens, bestanden en systemen aanwezig binnen een bedrijf. Maar het is zeker niet zo dat iedereen tot alles toegang moet hebben. Hier zul je op de juiste manier mee om moeten gaan. Door middel van identity acces management zorg je ervoor dat die op de juiste manier wordt ingericht.

Waarom is IAM belangrij en hoe pas je het toe

Het belang heeft eigenlijk betrekking op twee punten. Ten eerste heeft het te maken met het beveiligen van gegevens en de AVG. Er wordt steeds strenger gecontroleerd naar de omgang met bepaalde gegevens, zowel van klanten als van werknemers. Je moet hier dus altijd goed voor oppassen. Het is namelijk verplicht om dit goed in te richten en daarnaast kun je een flinke boete krijgen als je er niet aan voldoet.

Ook is het noodzakelijk om eraan te voldoen omdat niet iedereen overal toegang toe hoeft te hebben. Dit kan je organisatie in sommige gevallen zelfs schaden. Zorg er dus altijd voor dat mensen alleen toegang hebben tot hetgeen wat zij nodig hebben.