Bcentral
Image default
Electronica en Computers

Refurbished pc’s en laptops: milieuvriendelijk of niet?

Refurbished pc en refurbished laptops: een milieuvriendelijke optie?

Anno 2020 is de consumptiemaatschappij flink uit de hand gelopen. Er wordt steeds meer gekocht wat we niet nodig hebben. En dat gaat ten koste van de grondstoffen die de aarde ons biedt. Maar wat nou als je laptop of pc de geest geeft? Nu is er een alternatief: een refurbished pc of refurbished laptops. Maar wat is refurbished nou precies? Wat zijn de voordelen? En is het nou werkelijk een milieuvriendelijk optie?

Wat is refurbished?

Letterlijk vertaald betekent refurbished gereviseerd oftewel gerenoveerd. Refurbished producten zijn om diverse redenen teruggestuurd naar de fabrikant. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld een krasje op het item zit. Ze worden op diverse punten nagekeken en eventueel gerepareerd. Ook wordt het apparaat schoongemaakt en eventuele data worden gewist. Tot slot wordt er een software update gedaan. Daarna gaan de producten opnieuw de verkoop in. Maar refurbished is niet hetzelfde als tweedehands. Het zijn beide weliswaar opnieuw gebruikt, maar bij een tweedehands product wordt het niet gereviseerd en zit er geen garantie op.

Wat zijn de voordelen van refurbished?

Er zitten een aantal voordelen aan het kopen van een refurbished pc of refurbished laptops.

  • Een refurbished product is niet van nieuw te onderscheiden, maar dan een stuk goedkoper. Zo bespaar je flink wat geld.
  • De producten worden professioneel gereviseerd op een aantal checkpunten. Je ontvangt dus gegarandeerd een goed werkend product.
  • Ook al is het product niet nieuw, je ontvangt toch nog garantie.
  • Ook bij refurbished producten heb je de niet goed-geld-terug-garantie. Ook heb je bedenktijd.
  • Omdat het product uitgebreid gecontroleerd is en er een garantie op zit, is het een veiligere aankoop dan wanneer je het item tweedehands zou kopen.
  • Ook bij refurbished heb je de keuze uit oudere- en nieuwere modellen.
  • Refurbished kopen is duurzamer: er hoeft immers geen nieuw product gemaakt te worden.

Milieuvriendelijk?

De vraag rijst nu in hoeverre refurbished kopen nu echt milieuvriendelijker is dan nieuw kopen. Het klopt dat er minder grondstoffen nodig zijn, dus die winst pak je al mee. Maar refurbished is alleen milieuvriendelijk, als we allemaal daadwerkelijk geen nieuwe producten meer kopen, zodat er minder geproduceerd wordt. Als mensen na een paar jaar alsnog een nieuw product kopen, dan heeft het milieuvriendelijke effect slechts een vertragend effect op de overconsumptie. De cijfers zeggen ons dat de markt voor refurbished met 2% is gegroeid en er zo’n 70 miljoen apparaten minder verkocht zijn. Het lijkt er dus op dat refurbished kopen een milieuvriendelijke optie is.