Bcentral
Image default
Electronica en Computers

Een kruimeldief kopen? Hier moet je op letten

Een kruimeldief is een handig apparaat in huis. Je pakt hem er zo even bij als er op de bank wat haren van de kat liggen of wat broodkruimels op de grond. Even de kruimeldief erbij is veel praktischer en sneller dan steeds weer de stofzuiger tevoorschijn halen. Maar niet elke kruimeldief doet zijn werk naar behoren. Bij een miskoop moet je alsnog terugvallen op je stofzuiger. In dit artikel daarom een aantal tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een kruimeldief.

Accu van de kruimeldief

Uiteraard zijn bij het kiezen van de beste kruimeldief alle asppecten belangrijk. De accu is hier echter een van de meest belangrijke factoren. De accu van de kruimeldief is niet alleen belangrijk voor de duur, maar uit onderzoek bepaalt het soort accu ook de zuigkracht. Kruimeldieven die werken op een lithium-ion (Li-ion) accu zuigen beter, laden sneller op en verbruiken minder energie dan een accu met een nikkel-metaalhydride (NiMH) accu. Daarnaast gaan Li-ion accu’s over het algemeen langer mee, omdat ze herlaadbaar zijn. Een kruimeldief met een Li-ion accu is vaak wel duurder dan één met een NiMH accu. Lees hier meer over de verschillen tussen de soorten accu’s. 

De gebruiksduur van de accu van een kruimeldief loopt ook sterk uiteen. Zo zijn er kruimeldieven die met tien minuten alweer aan de lader moeten, maar ook kruimeldieven die het wel een halfuur volhouden. Bekijk ook of de kruimeldief voorzien is van een turbofunctie. Hiermee kan krachtiger gezogen worden, maar de accu raakt ook sneller leeg.

Opzetstukken bij de kruimeldief

Er zijn basis kruimeldieven en geavanceerde kruimeldieven. De laatste groep is vaak voorzien van verschillende opzetstukken. Met verschillende opzetstukken kan je meerdere dingen opzuigen en op verschillende plekken. Bijvoorbeeld kruimels tussen kleine kiertjes of gebruik een opzetstuk speciaal voor huisdierharen.

Gebruiksgemak

Ten slotte is het gebruiksgemak ook een punt om naar te kijken tijdens het kiezen van een geschikte kruimeldief. Hoe lichter en compacter de kruimeldief, des te gemakkelijker hij te gebruiken is. Let er wel op of dit niet te veel ten koste gaat van de zuigkracht en accu. Kijk ook naar de bediening. Moet je steeds een knop ingedrukt houden of is er een schuifje waarmee je de zuiger aan en uit kan zetten? En ten slotte het geluid, deze loopt uiteen van 60 dB tot 80 dB bij kruimeldieven.