Bcentral
Image default
Bedrijven

Wat is de automaatbak en hoe onderhoud je deze?

Van plan om een nieuwe auto te kopen? Of ben je al in bezit van een nieuwe auto? De naam automaatbak kan altijd langskomen, maar wat is een automaatbak nou precies? De automaatbak is simpelweg gezegd een automatische versnellingsbak. Een automatische versnellingsbak vind je in automatische auto’s, deze auto’s schakelen automatisch en daardoor hoef je dus niet te schakelen. Het is daarbij wel handig om te weten hoe deze wordt schoongemaakt want dit is vaak anders dan andere auto’s.

De automaatbak spoelen

Om je automaatbak goed te kunnen onderhouden is het belangrijk om je automaatbak af en toe te spoelen. Bij dit spoelen spoel je alle oude olie en vieze resten uit de automaatbak, dit spoelen wordt ook wel flushen genoemd. Het flushen van je automaatbak gebeurd met een speciale machine en de beste kwaliteit olie. Dit is allemaal belangrijk om slijtage te voorkomen zodat je automaatbak langer mee kan. 

Voordelen van een automaatbak

Het grootste voordeel van een automaatbak is dat je niet meer hoeft te schakelen waardoor je je beter kan concentreren op het verkeer en de weg, je hoeft namelijk alleen maar gas te geven en remmen. Dit zorgt trouwens ook voor meer veiligheid omdat je met minder dingen bezig bent. Ook het rijcomfort gaat omhoog, bij een normale versnellingsbak voel je namelijk vaak een soort schok, dit komt omdat je dan naar een hogere versnelling gaat. Bij een automaatbak zal je dit niet snel voelen omdat het alleen maar door auto wordt gedaan. 

 

Veel dealers zullen je vertellen dat het niet nodig is om je automaatbak te laten spoelen maar dit is niet het geval. Ook automaatbakken slijten en de olie wordt vies dus het is wel degelijk nodig. De voornaamste reden dat dealers zeggen dat het spoelen niet nodig is, is omdat ze niet nog meer werkzaamheden willen verrichten.