Bcentral
Image default
Bedrijven

Wat is participatie precies?

Participatie is een zelfstandig naamwoord en betekent deelname. Alle vormen van beleid waar een of meer burgers bij betrokken zijn noemen we participatie. In het bedrijfsleven en in de politiek is het woord participatie de laatste jaren erg populair geworden en word vaker gebruikt dan ooit. Wanneer je het woord participatie hoort, is er meestal spraken van een actieve deelname met een maatschappelijke functie.  Een veelgebruikte term is arbeidsparticipatie, deze term wordt gebruikt als iemand werkt in een bepaalde branche. Er zijn veel verschillende vormen van participatie; maatschappelijke participatie, economische participatie, politieke participatie en sociaal-culturele participatie. Men kan bij deze verschillende onderdelen kijken hoe actief iemand is in de maatschappij. Alle vormen van beleid waar een of meerdere burgers bij betrokken zijn, is participatie. Van de meest simpele vorm, zoals een inloopavond waar burgers vragen mogen stellen over plannen, tot een stuk intensere vorm, zoals een burgerreferendum over de vormgeving van een nieuw stadspark.

 

Verschillende soorten participatie

De sociale participatie is een vlak waar burger participatie een grote impact op kan hebben. Door participatie in de gemeente kunnen veel ouderen toch nog een betere dag beleven. Participatie in de zorg kan een uitkomst bieden voor de zorgbehoevende, hun families, zorginstellingen en de gemeenten. Dit kan bestaan uit een keer per week koffie drinken met een oudere of bijvoorbeeld een spelletje spelen met een oudere. Ook kan een uurtje per week wandelen met een oudere een grote impact hebben op hun gemoedstoestand en de zin in het leven. Ook is dit van onschatbare waarden voor de gemeente.  Niet alleen omdat ouderen er ontzettend mee geholpen worden, ook vanwege het feit dat een gemeente er daadwerkelijk hechter van wordt.

 

Wat is participatie via burgerpeilingen?

Een van de succesvolste en populairste manieren van burgerparticipatie is burgerpeilingen. Dit komt omdat burgerpeilingen laagdrempelig en toegankelijk zijn voor de mensen. Een burgerpeiling is een soort vragenlijst en onderzoeksmethode voor een inwonersonderzoek. De vragen in de burgerpeiling hebben betrekking op vier belangrijke maatschappelijke thema’s namelijk het leefklimaat, welzijn en zorg, de relatie tussen inwoner en gemeente en de directe dienstverlening. De modelvragenlijst kan worden uitgebreid met verdiepende formules.

https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/