Bcentral
Image default
Gezondheid

Overspannenheid herkennen, verhelpen en voorkomen

Overspannenheid is een kwaal waar veel mensen vatbaar voor zijn. In onze drukke samenleving is het dan ook een veel voorkomend probleem, vooral in sectoren waarin de werkdruk hoog is. Het goede nieuws is dat overspannenheid niet hetzelfde is als een burn-out. Je kunt overspannenheid zien als een soort gradatie tussen dagelijkse stress en een burn-out. Wanneer iemand een burn-out heeft, kan deze persoon niet meer werken en moet hij of zij thuis revalideren. Wanneer iemand overspannen is, moet de hoeveelheid werkdruk zeker afnemen, maar is deze persoon nog wel in staat om te werken. Hierom is het belangrijk om signalen van overspannenheid zo vroeg mogelijk op te pakken, zodat er zo snel mogelijk stappen ondernomen kunnen worden.

Symptomen van overspannenheid

Wanneer mensen overspannen zijn, vertonen zij een verscheidenheid aan klachten. Hieronder vallen bijvoorbeeld: 

 • Slaapproblemen
 • Rusteloosheid
 • Lichamelijk problemen als hartkloppingen, spierpijn en hoofdpijn
 • Stemmingswisselingen
 • Geprikkeldheid
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Opgejaagd gevoel

Oorzaken van overspannenheid

Overspannenheid wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stress. Deze stress kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Zo kan werkdruk leiden tot hoge niveaus van stress, bijvoorbeeld door personeelstekorten of door strakke deadlines. Verder kunnen problemen in de thuissituatie, bijvoorbeeld door conflicten met de partner, kinderen of ouders, ook zorgen voor stress. Mensen die perfectionistisch zijn ervaren ook vaak stress door hun eigen hoge verwachtingen. Tot slot kan ook het verlies van een dierbare leiden tot stress. Vaak komt stress ook voor in een combinatie van meerdere stressfactoren.

Adviezen om stress te verhelpen en overspannenheid te voorkomen

Wanneer je overspannenheid wilt voorkomen, is het belangrijk dat je de stress die je ervaart vermindert. Hier zijn een aantal adviezen om de hoeveelheid stress in je leven te verminderen:

 1. Zorg voor ontspanning. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer tijd te besteden aan je hobby, of door te beginnen met meer lichaamsbeweging. Je kunt naar de sportschool gaan of beginnen met yoga. Verder kunnen mindfulness oefeningen als meditatie en ademhalingsoefeningen helpen met de ontspanning. Kies er ook eens voor om jezelf echt te trakteren, bijvoorbeeld door je te laten masseren of naar de sauna te gaan.
 2. Praat erover. Praten over je problemen leidt vaak tot erkenning, wat de eerste stap is naar het verhelpen van de problemen. Kies hiervoor mensen uit die je vertrouwt. Deze mensen kunnen vaak ook adviezen geven waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had.
 3. Neem voldoende rust. Neem regelmatig pauzes en neem minder werk aan. Dit kan door een dag minder te werken of door werk uit te besteden. Ook kan het helpen om op tijd naar bed te gaan en hiervoor een regelmatig tijdstip uit te kiezen.

 

https://liberi.nl/