Bcentral
Image default
Zakelijke dienstverlening

outplacement

Rotterdam – De outplacementbranche verwacht bij een volgende ontslaggolf volop te kunnen profiteren van werkloosheid. Afhankelijk van de regio zal de omzet voor de branche met zo’n 5 tot 20 procent stijgen. Dit blijkt uit een rondgang onder outplacementbureaus en HR-functionarissen.

Outplacementdiensten omvat het helpen van organisaties en werknemers bij het efficiënt vinden van banen voor ontslagen medewerkers. Het aanbieden van outplacement en loopbaan ondersteunende ondersteuning door werkgevers is de afgelopen jaren een standaardpraktijk geworden bij ontslag.

De markt van outplacement

Toenemende inflatie en recessiecijfers hebben de markt voor outplacementdiensten de afgelopen jaren vergroot, en omdat ontslagen medewerkers door de invoering van de transitievergoeding outplacementspecialisten benaderen om een baan te vinden. Afgezien hiervan, kunnen de risico’s van het benaderen van frauduleuze agentschappen en privacy kwesties de groei van de Nederlandse markt voor outplacementdiensten belemmeren. De rondgang onder kenners van de outplacementbranche biedt een waardevol inzicht in de Nederlandse outplacementbranche.

Het ontslaan van werknemers is een moeilijke economische beslissing die organisaties vaak moeten nemen in een concurrerende markt. Het is een emotionele ervaring voor zowel werknemers als werkgevers. De manier waarop met deze delicate situatie wordt omgegaan, kan van grote invloed zijn op de reputatie van een bedrijf, haar positie op de markt en toekomstige prestaties.
De markt van outplacement blijkt zeer gefragmenteerd en concurrerend vanwege de aanwezigheid van een aantal deelnemers. Er is sprake van een zeer competitieve markt waardoor potentiele deelnemers aan outplacement vaak moeilijk tot een bureaukeuze komen. Om die reden zijn er een aantal keurmerken waarmee outplacementbureaus zich onderscheiden. Het keurmerk van de OVAL is de bekendste. Outplacementbureaus die gecontroleerd worden door deze organisatie hebben in ieder geval hun administratie op orde en moeten zich houden aan een strenge gedragscode.

De outplacement markt is de laatste jaren aan verandering onderhevig

De huidige arbeidsmarkt is volop in beweging. Werkgevers zijn op zoek naarpersoneel maar hebben grote moeite om deze te vinden. De vraag van de werkgever en de aanbod van kandidaten veroorzaakt steeds vaker een mismatch. Outplacement kan dan uitkomst bieden.

https://www.outplacementverzekering.nl