Bcentral
Image default
Energie

Waarom zou ik elk jaar overstappen van energie provider?

Waarom zou ik elk jaar overstappen van energie provider?

Waarom zou je al die moeite doen om over te stappen als je tevreden bent? Ja dat lijkt inderdaad overbodig, maar toch hoor je ook heel vaak zeggen dat je een dief van je portemonnee bent als niet overstapt. Hoe zit dat nu precies? Vergelijken van energie is een slimme zet. 

 

Van vast naar variabel

Als je bij een energieprovider binnenkomt als klant krijg je vaak eerst een vast contract met aantrekkelijke tarieven, bijvoorbeeld voor drie jaar. Blijf je hierna bij deze provider, dan wordt dit vaste contract stilzwijgend omgezet in een variabel contract en die tarieven zijn vaak lang niet zo voordelig. Dan is overstappen echt beter voor je portemonnee. Dit kan wel oplopen tot driehonderd euro op jaarbasis.

 

Je wilt duurzame energie

Het kan zijn dat je niet alleen de prijs belangrijk vindt, maar ook het milieu. Dan wil je misschien overstappen naar een groenere) energie provider. Ook hier is tegenwoordig voldoende keuze. Duurzame energie is niet bij alle energieleveranciers te krijgen.

 

Boete bij overstappen

Bij een contract voor bepaalde tijd (bijvoorbeeld drie jaar) kan je pas overstappen aan het einde van de contractperiode; dat wil zeggen zo’n zes tot acht weken voor de einddatum. Bij eerder opzeggen krijg je vaak een boete en naarmate je eerder opzegt is de boete hoger. Bij een contract voor onbepaalde tijd (zonder einddatum dus) kan je elk moment overstappen zonder boete. De opzegtermijn is wel maximaal een maand.

 

Overstappen is gemakkelijk

Steeds meer mensen stappen jaarlijks over. Ten opzichte van 2011 is het aantal mensen dat overstapte in 2018 al verdubbeld. Tussen april 2018 en april 2019 waren dit circa 1,6 miljoen huishoudens. Er zijn diverse websites te vinden op internet die je helpen bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers. Het overstappen wordt je steeds gemakkelijker gemaakt en is zo gepiept. Je hoeft niet zelf het oude contract op te zeggen. De nieuwe energie provider regelt dit allemaal voor je. Alles gaat geruisloos en de levering van gas en elektra loopt gewoon door. Je loopt dus geen risico om in de kou of in het donker te komen zitten. 

 

Respijttermijn

Heb je spijt van je besluit, dan heb je altijd veertien dagen de tijd om terug te komen op je beslissing zonder dat dat gevolgen voor je heeft. Dit is wettelijk zo vastgelegd.