Bcentral
Image default
Woning en Tuin

Tips om de afvoer goed te onderhouden

Problemen met het riool en met de afvoer kunnen veel ongemakken veroorzaken. Het water kan gaan overstromen of er kunnen lekkages ontstaan. Wanneer dit gebeurt kun je het beste een rioolservice inhuren. Zij zullen het riool onder handen nemen een de problemen oplossen. Kies altijd een rioolservice bij jou in de buurt, dan kunnen ze namelijk sneller ter plaatse zijn. Goossens rioolservice Brabant is bijvoorbeeld beschikbaar in grote delen van Brabant.

Wat mag er door de afvoer?

In een woning zijn er meerdere afvoeren te vinden. Dit zijn meestal: de wc, de gootsteen, de douche, en andere wasbakken. De afvoer is vooral bedoeld om water af te voeren. Wanneer er andere dingen door de afvoer gespoeld worden, kan dit problemen veroorzaken. De meest belangrijke tip is dan ook: spoel alleen dingen door de afvoer die daar geschikt voor zijn. Wc-papier is bijvoorbeeld wel geschikt, maar andere soorten vochtige doekjes niet. Dit heeft ermee te maken dat andere doekjes niet oplossen in het water waardoor ze voor een verstopping kunnen zorgen. In de keuken wil je bijvoorbeeld ook geen etensresten of vet door de gootsteen afvoeren.

Goed schoonmaken

Als je de vorige tip van harte hebt genomen, is de kans op verstoppingen al een stuk kleiner. Soms komen er echter toch dingen in de afvoer terecht die daar niet thuishoren. Denk bijvoorbeeld aan haren in het doucheputje of in de wasbak.  Haren kunnen snel gaan ophopen en als dit in de leiding terecht komt, kan er een grote verstopping ontstaan. Controleer dus regelmatig de afvoer van de douche en haal de haren hieruit. Dit is een vies klusje, maar het kan je veel problemen besparen.

Riool laten controleren en reinigen

Rioolproblemen zijn soms lastig om zelf vast te stellen omdat je dit moeilijk zelf kan zien. daarom wordt het aangeraden om het riool soms te laten inspecteren. Een rioolservice kan bijvoorbeeld met een camera de leidingen van het riool bekijken. Hieruit kunnen zij bepalen welk soort onderhoud nodig is.  Vanuit hier kan er bepaald worden of eventuele reparaties of reinigingen noodzakelijk zijn. Door het onderhoud van het riool goed bij te houden kan je toekomstige schade voorkomen. Leidingen die goed werken en regelmatig gereinigd worden hebben namelijk een vele kleinere kans om kapot te gaan. Er zullen dan ook minder verstoppingen en lekkages ontstaan.