Bcentral
Image default
Woning en Tuin

Kruipruimte isoleren; Dit moet je weten

Wil je de kruipruimte isoleren? Dat is een goed idee, want je hebt daar veel profijt van. Met het isoleren van de kruipruimte kun je vochtproblemen voorkomen en schimmels en bacteriën krijgen dan ook geen kans om zich te manifesteren. Dat natuurlijk beter is voor de gezondheid. Een goede isolatie zorgt er ook voor dat de temperatuur in huis aangenaam is en blijft en dat je dus ook minder hoeft te stoken. Met als groot voordeel dat je kunt besparen op je al torenhoge energierekening. Wil je meer weten over de mogelijkheden en waar je op moet letten? Lees dan snel verder.

Kun je iedere kruipruimte isoleren?

Eén van de meest gestelde vragen van mensen die overwegen om de kruipruimte isoleren is of iedere kruipruimte te isoleren is. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven, want er zijn altijd mogelijkheden. De meest ideale situatie is dat je een kruipruimte hebt die minimaal 35 centimeter hoog is en dat de ruimte ook toegankelijk is. Bijvoorbeeld door middel van een luik in de gang. Dan zou je dus bijvoorbeeld de onderkant van je vloer kunnen isoleren dat ook onder het isoleren van de kruipruimte valt.

 

Een andere methode is om met parels of korrels te werken en hier zitten zowel voor- als nadelen aan. Parels en korrels kunnen namelijk verschuiven en dan kan het zomaar zijn dat bepaalde delen van de kruipruimte wel goed geïsoleerd zijn en sommige delen juist niet. Dan schiet je ook een beetje het doel voorbij. Met platen of dekens van bijvoorbeeld glaswol kun je wel enorm goed isoleren terwijl het isolatiemateriaal ook nog eens de benodigde hoge isolatiewaarde (Rc-waarde) van 3,7 of meer heeft.

Wanneer je geen toegang hebt

Als je geen toegang hebt tot je kruipruimte wordt de kruipruimte isoleren een pittige klus, maar niet onmogelijk. Vaak kun je van buitenaf toch isoleren door gaten te boren en bijvoorbeeld schuim te spuiten. Of om parels of korrels te deponeren. Maar dan ben je wel op gevoel bezig en moet je dus een goed beeld hebben van hoe de kruipruimte eruit ziet. Een bouwtekening biedt dan vaak uitkomst en dan moet je ook wel de kwaliteiten bezitten om die goed te kunnen lezen. In deze situaties is het vaak meer dan gewenst om een specialist in te schakelen.

Een te lage kruipruimte isoleren

Is je kruipruimte lager dan 35 centimeter? Geen paniek, want er zijn nog steeds mogelijkheden om de kruipruimte isoleren. Je kunt bijvoorbeeld kijken of het mogelijk is om de kruipruimte dieper uit te graven. Wanneer dat kan en mag kun je die beoogde 35 centimeter halen en heb je dus ook de ruimte om isolatiemateriaal aan te brengen.

Als kruipruimte isolatie echt niet kan of mag

Kan je geen kruipruimte isoleren? Dan heb je nog steeds opties, zoals de vloer aan bovenkant isoleren. Dit zijn wel ingrijpende klussen waarbij je vaak je topvloer moet verwijderen en isolatiemateriaal op het beton of een houten ondervloer moet aanbrengen. Ja, een vervelende klus, maar zeker één die wel meer dan de moeite waard is. De specialisten van Isolatiespecialist.nl kunnen je van meer informatie over isolatie voorzien!