Bcentral
Image default
Woning en Tuin

Kan ik zelf een ondervloer leggen?

Een nieuw huis, een verbouwing, het kost allemaal niet weinig. En een vloer en ondervloer leggen of laten leggen is daarbij ook nog een kostenpost. Misschien vraag je je daarom af of je zelf een ondervloer kunt leggen, zodat je dit niet hoeft uit te besteden.

Zelf een ondervloer leggen is natuurlijk goedkoper. En je kunt prima zelf een ondervloer leggen. Daarvoor hoef je geen expert te zijn of ervaren klusser. Zolang je een beetje met je handen kunt werken, kun je heel gemakkelijk zelf een ondervloer leggen. Het belangrijkste is de juiste ondervloer in huis halen.

Rol of platen?

Daarvoor zul je over een paar dingen na moeten denken. Allereerst welke vloer je hebt. Heb je een laminaatvloer uitgekozen, zorg dan dat je een ondervloer voor laminaat koopt. Bereken hoe veel materiaal je nodig hebt om de vloer te bedekken.

Dan moet je nog bepalen of je platen of een rol wil. Een goed egale vloer kun je met een rol ondervloer het gemakkelijkst bedekken. Zitten er meerdere ongelijke stukken in je vloer met een verschil van 2 of 3 millimeter? Kies dan voor ondervloer platen.

Het leggen van de ondervloer

Met een rol ondervloer aanleggen is het belangrijk dat je deze vastplakt. Je rolt hem uit en snijdt hem af als je de muur weer hebt bereikt. Zo bedek je de vloer. Bij platen begin je ook in een hoek met leggen. Met de korte kanten leg je de platen tegen elkaar aan.

De laatste plaat is waarschijnlijk te groot voor het stuk onbedekte vloer. Deze leg je over de reeks platen en je snijdt de onderste plaat zodat de bovenste er tussen past. Met het afgesneden stuk begin je je nieuwe rij platen. Zo leg je zelf een ondervloer.