Bcentral
Image default
Aanbiedingen

Kindregelingen in het buitenland

In onderstaande animatiefilm krijgt u uitleg in het Duits hoe de regelingen zijn als u in Duitsland woont en in Nederland werkt en een kind krijgt.

Als u kinderen hebt en in Nederland werkt, hebt u vaak te maken met regelingen in beide landen:

Kinderbijslag (NL) 

Kindergeld (DE)

Kinderzuschlag (DE)

Kindgebonden budget (NL)

Kinderopvangtoeslag aanvragen (NL)

Kinderbijslag, Kindergeld en Kindgebonden budget

Als uw partner in Duitsland werkt, hebt u recht op het volledige Duitse Kindergeld  en eventueel Kinderzuschlag. U ontvangt dan geen Nederlandse kinderbijslag. Dit geldt ook voor een Minijob in Duitsland bij 8 uur of meer per week.

Werkt uw partner niet of is hij/zij niet verzekerd, dan hebt u recht op Nederlandse kinderbijslag en kindgebonden budget en uw partner op aanvullend Duits Kindergeld en eventueel Kinderzuschlag.

Als u beide in Nederland werkt, hebt u ook recht op de Nederlandse kinderbijslag en eventueel kindgebonden budget met aanvulling van het Duitse Kindergeld en eventueel Kinderzuschlag.

Het Duitse Kindergeld kan ook worden aangevraagd voor kinderen tussen de 18 en 25 jaar. Een voorwaarde hierbij is wel dat zij studeren of een opleiding volgen. Mocht dit kind in Nederland studeren, bestaat in sommige gevallen het recht op Nederlandse studielening en het recht op Duits Kindergeld.

Als u in Nederland recht hebt op kinderbijslag, wordt ook beoordeeld gedaan of u recht hebt op kindgebonden budget. Dit kindgebonden budget is een soort inkomensafhankelijke kinderbijslag. Voor de berekening van een eventuele aanvulling van het Duitse Kindergeld, wordt het kindgebonden budget meegeteld en gekort op het Duitse Kindergeld.

 

Meer informatie over de kinderbijslag aanvragen vindt u op de website van de SVB.

Meer informatie over kindgebonden budget vindt u op hier.

Aanvraag kinderbijslag en kindgebonden budget

Om kinderbijslag aan te vragen kunt u  inloggen op ‘mijn SVB‘. Dit kan met een DigiD of met een Europees-erkend inlogmiddel, bijvoorbeeld de Duitse ‘Neue Personalausweis‘. Hebt u beide niet, dan kunt u telefonisch contact opnemen met SVB via 0031 50 316 90 20 om de aanvraagformulieren te bestellen.

Ontvangt u al een toeslag van de Nederlandse belastingdienst, zoals bijvoorbeeld zorgtoeslag, dan is de aanvraag voor Kinderbijslag automatisch ook een aanvraag voor het Kindgebonden Budget. Ontvang u geen toeslag, dan moet u het Kindgebonden Budget zelf aanvragen. Dat kan op 2 manieren:

Uw kindgebonden budget aanvragen kan met uw DigiD via Mijn Toeslagen.

Bel met de BelastingTelefoonBuitenland (0031 555 385 385) om het aanvraagformulier op te vragen.

Meer informatie over het zelf aanvragen van Kindgebonden Budget en het maken van een proefbereking leest u hier.