Bcentral
Image default
Woningen

De impact van de coronacrisis op de vastgoedmarkt

huis te huur

We hoeven u niet te vertellen dat het coronavirus een grote impact heeft op de wereld. Het beïnvloedt ons dagelijks leven en de economie, wat weer van invloed is op de huizenmarkt. De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar in dit artikel lees je welke impact deze coronacrisis kan hebben op consumentengedrag en huizenprijzen. De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar de huizenprijzen zullen op korte termijn niet dalen.

Impact van coronacrisis op vastgoedmakelaars

Met ingang van de zogenaamde “blokkade” (18 maart 2020) is het makelaars verboden terreinbezoeken en beschrijvingen uit te voeren. Alleen e-mail en administratieve zaken mogen verwerken. Daarom is de vastgoedsector, net als veel andere bedrijfstakken, in de wacht gezet. Positieve verwachtingen kwamen voor.

Verwachtingen van consumentengedrag na corona

Enquêtes uitgevoerd via online enquêtes om toekomstig consumentengedrag in onroerend goed te begrijpen. Hieruit blijkt dat 43% van de ondervraagde potentiële kopers bereid is om direct na de “blokkade” (weer) op zoek te gaan naar een woning. Maar liefst de helft van de potentiële verkopers staat te popelen om hun huis op de markt te brengen. “Blokkade” zal geen significant negatief effect hebben op het gedrag van potentiële huurders. 66% van deze groep denkt dat ze na de “blokkering” op zoek zullen gaan naar huurwoningen of zullen blijven zoeken.

Verrassend is ook dat de vraag naar woningen met tuinen en / of terrassen sterk is toegenomen. Dit kan zijn omdat veel mensen, vooral stadsbewoners, zich tijdens de “blokkade” een beetje bekneld voelden door het ontbreken van terrassen of tuinen.

Qua investeringen heeft de crisis een grotere impact. Bijna slechts een derde van de potentiële investeerders zei dat ze op zoek zouden gaan naar investeringsmogelijkheden. Het is dus nog afwachten.

Uit het onderzoek bleek ook dat de helft van de respondenten dacht dat het moeilijker zou zijn om woonleningen te krijgen.

Voorspel de evolutie van huizenprijzen

Ook hier is de toekomst moeilijk te voorspellen, maar op korte termijn zullen de huizenprijzen niet fors dalen. De waarde van een huis hangt van veel factoren af, zoals: inflatie, besteedbaar inkomen en het vermogen van kopers en huurders om terug te betalen. Volgens economen zal het beschikbare inkomen van huishoudens met 5% dalen. De gemiddelde rente op leningen voor woningen kan ook verder dalen. Dit heeft dus een negatief effect op woningen boven de 300.000 euro.

Daarom zal het naar verwachting een licht negatief effect hebben op de financiën, maar de coronacrisis zal geen serieuze impact hebben op de vastgoedmarkt.

immovlan huis te koop

https://be.propenda.com