Bcentral
Image default
Bedrijven

De voordelen van ICT beheer uitbesteden

Veel ondernemers hebben geavanceerde ICT-systemen nodig om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarom moet je als ondernemer ook veel aandacht aan de ICT besteden. Sommige ondernemers kiezen ervoor om zelf het ICT beheer te doen, terwijl andere ondernemers het liever uitbesteden aan specialisten. Wij raden je ook altijd aan om ICT beheer uit te besteden en in deze tekst zullen wij daar de voordelen van bespreken.

Je kunt er kosten mee besparen

Uiteraard moet je geld betalen aan de professionals die de ICT beheren. Toch ben je als bedrijf vaak minder geld kwijt bij uitbesteding. Dit komt in de eerste plaats omdat je geen aparte medewerkers hoeft aan te nemen. Je hoeft dus ook geen recruiter aan te stellen en sollicitatiegesprekken te voeren. Bovendien hoef je geen geld vrij te maken voor trainingen en salarissen.

De beveiliging is beter

Cybercriminelen focussen zich doorgaans meer op bedrijven dan op particulieren. Dit komt omdat er meer te halen valt bij een bedrijf. Een cyberaanval kan verstrekkende gevolgen hebben voor je bedrijfsprocessen. Alle processen kunnen bijvoorbeeld stil komen te staan. Daarnaast kunnen cybercriminelen je ook chanteren met gegevens. Een extern bedrijf kan cyberaanvallen snel detecteren en eventueel verhelpen. Sommige bedrijven bieden zelfs 24 uur per dag monitoring aan. Ze zijn dan ook in de weekenden actief, zodat je met een eventuele storing of cyberaanval direct geholpen wordt. Dit geeft jou als ondernemer een veilig gevoel.

Ze hebben meer kennis en ervaring

Als je weinig verstand van ICT hebt, dan kun je het sowieso beter uitbesteden. Een beheerpartij heeft namelijk veel kennis opgebouwd in de tijd dat ze actief zijn. Het duurt een tijd voor je als leek ook op de hoogte bent. Als ondernemer kun je deze tijd beter aan andere zaken besteden. De beheerderspartij is ook altijd op de hoogte van de nieuwste technologieën en ze weten deze ook snel te implementeren.

De productiviteit gaat omhoog dankzij ICT beheer

De ICT-medewerkers van je eigen bedrijf houden meer tijd over voor andere projecten binnen je onderneming. De ervaring leert dat veel ICT-medewerkers binnen een bedrijf vaak bezig zijn met het oplossen van problemen waar ze zelf weinig kennis van hebben. Het is natuurlijk zonde om daar zoveel tijd aan te besteden, terwijl een extern bedrijf dit bij wijze van spreken binnen enkele minuten kan oplossen.

Zijn er ook nadelen?

In de voorgaande alinea’s hebben we de voordelen van uitbesteding besproken, maar uiteraard zijn er ook enkele nadelen. Het eerste nadeel heeft te maken met afhankelijkheid. Sommige ondernemers vinden het lastig om de touwtjes uit handen te geven. Dit kun je oplossen door eerst een goed gesprek met de beheerpartij te voeren en je wensen duidelijk aan te geven. Een ander nadeel heeft te maken met de communicatie. Bij eigen beheer kun je snel en soepel communiceren met de interne ICT-medewerkers. Grotere beheerpartijen zijn niet altijd bereikbaar en dat kan problematisch zijn.

Conclusie

Al met al raden we je toch aan om ICT beheer uit te besteden. Zoek wel een partij die past bij je branche.