Bcentral
Image default
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van een parketvloer

Een massief houten parketvloer is duurder dan de meeste andere populaire vloerbedekkingen. Het is echter ook een duurzame investering, vooral als je bedenkt dat hout steeds schaarser wordt en de prijs dus zal stijgen. Parket is niet voor iedere woonsituatie geschikt. Weeg dus de voor- en nadelen tegen elkaar af en bepaal zelf of jouw woning van een parketvloer zal profiteren.

Voordelen: duurzaam, warm en aantrekkelijk

Parket is een dikkere vloerbedekking van puur hout die je legt samen met een goede parketlijm. Parket geeft je vloer een warme, natuurlijke uitstraling en zorgt voor extra klasse. Je kunt een houtsoort en legpatroon kiezen die bij de sfeer van jouw woning passen. Voor de afwerking van het hout zijn er ook verschillende mogelijkheden, die jouw hout ieder een andere uitstraling geven: denk aan olie, lak of vernis. Bovendien is hout erg duurzaam. Het isoleert beter dan andere vloeren, waardoor je huis warmer wordt en je energieverbruik omlaag kan, en door de dikte gaat het tientallen jaren mee. Als je je parketvloer goed onderhoudt, wordt jouw woning meer waard.

Nadelen: onderhoud en complicaties

Het grootste nadeel van een parketvloer is dat je er meer werk in moet steken. Parket heeft namelijk een stuk meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Om de vloer mooi en duurzaam te houden, moet je regelmatig een nieuwe afwerkingslaag aanbrengen. Hiernaast is parket gevoelig voor vocht. Plaats deze vloerbedekking daarom liever niet in vochtige ruimtes. Wil je je parketvloer combineren met een vloerverwarming? Let dan extra goed op: niet iedere parketsoort is hiervoor geschikt.

https://www.parket-winkel.be