Bcentral
Image default
Eten en drinken

Hoe zoete aardappelen te kweken

Je had misschien al geraden dat de zoete aardappel (Ipomoea batatas) een tropisch, zonminnend gewas is. Met zijn rijke oranje vruchtvlees en van nature zoete smaak zijn zoete aardappelen een van de gezonde troostmaaltijden van de natuur, dus het is zonde om ze te reserveren voor vakanties.

Zelf planten kan dat probleem oplossen, en je zult goed moeten zoeken om een ​​minder veeleisend gewas te vinden. Deze knolgewas is een zachte vaste plant in planthardheidzones 9 tot en met 11 van het Amerikaanse Department of Agriculture. Het wordt echter meestal gekweekt als een jaarlijks warm seizoen. Ze heeft warme grond en veel zon nodig om te groeien, en als aan haar behoeften wordt voldaan, is ze binnen 90 tot 120 dagen klaar om te oogsten.

Beste toepassingen voor zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn zachte vaste planten die twee of meer seizoenen kunnen groeien in warme klimaten zoals die in de planthardheidzones 9 t/m 11 van het Amerikaanse Department of Agriculture. Meestal worden ze als eenjarige gewassen gekweekt, maar soms worden ze gebruikt voor decoratie in een landschap.

Zoete aardappelen zijn gerelateerd aan morning glories, en hun wijnstokken zijn weelderig en mooi en produceren in de zomer paarse bloemen. Dat betekent dat zoete aardappelen naast eten ook voor sierdoeleinden kunnen worden gebruikt. Sommige mensen gebruiken zoete aardappelranken als snelgroeiende bodembedekker in de bloementuin of achtertuin. Deze planten kunnen ook mooi staan ​​in een hangende bak op het terras.

De meeste zoete aardappelranken worden echter geplant in het groentegedeelte van de tuin, meestal in terpen of richels. De wijnstokken strekken zich uit om het hele bed te bedekken, waarbij de eetbare wortels zich onder de grond ontwikkelen. Ze hebben een lang, warm groeiseizoen nodig voordat de zoete aardappelen klaar zijn voor de oogst.

Zoete Aardappelen Beginnen Van Slips

Zoete aardappelen kunnen niet uit zaad worden gekweekt. Integendeel, ze moeten worden gekweekt uit slips. Deze zijn gekiemd uit zoete aardappelwortels. Je kunt slips kopen in tuinwinkels, of je kunt er zelf een maken. Als je net begint, is het misschien beter om gecertificeerde slips te kopen om verschillende ziekten te voorkomen die slips kunnen infecteren. Van zoete aardappelen uit de tuin van vorig jaar of van biologische zoete aardappelen uit de supermarkt kun je echter vrij eenvoudig je eigen reepjes maken.

Om je eigen slips te maken, kies je een gezonde zoete aardappel en stop je deze in de bovenkant van een grote pot die aan tandenstokers hangt. Vul de pot met water tot de aardappel half onder staat. De spruiten zouden in ongeveer twee weken uit de zoete aardappel moeten verschijnen, waarbij één aardappel ongeveer 12 tot 20 reepjes oplevert.

Van de zoete aardappel zullen de spruiten blijven groeien. Ververs het water als het troebel wordt. Wanneer de spruiten 15 cm lang worden, moeten ze worden gescheiden van de moederwortel. Houd een spruitje bij de basis vast en draai eraan om het los te maken van de aardappel. De spruiten moeten nu in hun eigen bak met water gaan. Zet hun onderste gedeelte in water zodat ze hun eigen wortels kunnen laten groeien. Na ongeveer 10 dagen zul je zien dat de onderste delen wortel schieten. Op dit punt worden de spruiten slips genoemd. Houd de slips in water of pot ze in afwachting van het verplanten in de tuin.

Als alle kans op vorst voorbij is, de grond is opgewarmd en de temperatuur ’s nachts op 50 graden of hoger blijft, kunt u de enten direct in de tuin verplanten. Voordat u dit doet, moet u de grond in het zoete aardappelbed bewerken tot een diepte van 8 tot 10 inch. Zorg ervoor dat de grond licht en leem is. De planten geven de voorkeur aan een zandgrond.

Plant de slips 12 tot 18 inch uit elkaar in rijen die minstens 3 voet uit elkaar liggen. Veel tuinders planten ze op een verhoogde richel of heuvel, omdat deze in het voorjaar sneller uitdroogt dan vlakke grond en het ook sneller opwarmt. U kunt voor het planten een paar dagen zwarte plastic mulch over de grond strooien om de grond indien nodig op te warmen. Het moet ongeveer 65 graden zijn voor de transplantatie. Vergeet niet dat deze wijnstokken veel bewegingsruimte nodig hebben. Zorg ervoor dat u de aanbevolen afstand tussen de rijen aanhoudt.