Bcentral
Image default
Aanbiedingen

Wat zijn de verschillen tussen een grafzerk, grafsteen, gedenksteen en een grafmonument?

Verwarring om gedenktekens, grafmonumenten en grafzerken – wat is het verschil? 

Het woord Grafsteen wordt in de uitvaartbranche op verschillende manieren gebruikt. Vaak kiest men het woord ‘grafsteen’ ook voor grafmonumenten die niet van steen zijn gemaakt. Ook zijn de woorden  ‘grafmonument’,  ‘grafzerk’ en ‘gedenkteken’ in gebruik.

Als nabestaande is het lastig een onderscheid tussen deze woorden te maken. In deze blog leest u over de verschillen en hoe u later het juiste monument voor uw dierbare kiest.

Ontdek wat de verschillen zijn tussen grafstenen, grafmonumenten en grafzerken.


Is dit een grafmonument, grafsteen of grafzerk van glas?

Grafsteen: de juiste benaming?

De officiële benaming voor een grafsteen is ‘gedenkteken’. Deze officiële benaming wordt door de Algemene Bond voor Natuursteenbedrijven en het Brancheplatform Natuursteen vast gesteld.

Om te zorgen dat er geen misverstanden kunnen ontstaan gebruiken ook de gemeentelijke en andere officiële instanties het woord ‘gedenkteken’.

Maar een gedenkteken kan weer uit verschillende soorten bestaan. Gedenktekens kunnen onderverdeeld worden in :

  • grafstenen,
  • grafmonumenten en
  • grafzerken.

Maar een grafsteen is iets anders als een grafmonument. Ook grafzerken verschillen weer van grafstenen. Bent u nieuwsgierig naar de verschillen lees dan verder. Hieronder leggen we uit waar de verschillen uit bestaan.

 

Grafstenen

Traditioneel werd na de uitvaart een grafsteen geplaatst. De grafsteen is in de regel rechtop staand en zoals de naam al zegt van steen. Nu werd de grafsteen vroeger van natuur- (hard)steen gemaakt. Dit zorgde ervoor dat het woord grafsteen het meest bekend is het het vaakst gebruikt wordt.

Toch zijn tegenwoordig grafstenen niet meer per definitie van steen. Ook glas, RVS en Corten worden gebruikt. Ja zelfs kunststof grafstenen ziet men op de begraafplaatsen.

Grafmonumenten

Volgens de officiële benaming bestaat een grafmonument uit een staande plaat met tekst en een liggend deel. Dit liggend deel bedekt het graf. Het kan bestaan uit een omranding met grafbedekking als beplanting, steentjes of schelpen. Ook kan de graf bedekt zijn door een liggende plat. Met soms een plantengat.

Een grafsteen is dus eigenlijk traditioneel een onderdeel van een grafmonument. Maar omdat grafmonumenten vaak niet meer van steen zijn, klopt dat letterlijk gezien niet meer. Tegenwoordig worden er andere materialen dan hardsteen oor gedenktekens gebruikt. Zoals RVS, glas en corten..

Grafzerken

De grafzerk is weer iets anders dan grafmonument of een grafsteen. Een grafzerk is eigenlijk het liggende deel van het hierboven besproken grafmonument.

Het is de liggende plaat die het hele graf bedekt. Bij een grafzerk is er geen rechtopstaande letterplaat. De tekst staat op het liggende deel (grafzerk) Dit maakt het verschil tussen een grafzerk grafmonument en een grafsteen.

Gedenkstenen

En dan gebruikt men ook nog de term ‘gedenksteen’ . Volgens de officiële benaming is de term ‘gedenksteen’ een wat vriendelijker woord voor het wat kille ‘grafsteen’. Maar in principe gaat het beiden om een rechtop staande letterplaat van steen.

Gedenkteken

Zoals aan het begin reeds gesteld vallen alle bovenstaande termen onder de noemer gedenkteken. Maar om het ingewikkeld te maken: een gedenkteken of monument hoeft niet per definitie op een begraafplaats te staan. Een gedenkteken kan ook een kunstwerk, een gedenksteen of zelfs een gebouw zijn dat is opgericht ter ere of herinnering aan een persoon, belangrijke gebeurtenis, gedachtegoed of begrip.

Gedenktekens en monumenten hebben dus een veel bredere toepassing en kunnen worden opgericht door overheden, bedrijven of particulieren.

Samengevat

Er zijn gedenktekens die heel breed worden toegepast (van standbeelden tot gebouwen) In de uitvaartwereld kennen we drie soorten gedenktekens:

  • grafstenen,
  • grafmonumenten
  • grafzerken.

Vaak worden deze termen ten onrechte door elkaar gebruikt. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de drie.  Grafstenen staan rechtop, Grafzerken zijn liggend en Grafmonumenten combineren de twee.

 

Grafkunstenaar

Als u ooit een gedenkteken moet kiezen voor uw dierbare, is het handig dat u het verschil tussen deze drie kent. Dan bent u er meer zeker van dat het gedenkteken naar wens zal zijn. Vraag een grafkunstenaar  of specialist van grafmonumenten vrijblijvend om advies.

Wij wensen u sterkte en succes toe in uw zoektocht naar een passend en uniek gedenkteken.

 

Grafkunstenaar

Dit blogartikel is van de hand van grafkunstenaar Jeroen Stok. Stok die is opgeleid tot beeldhouwer werkt voornamelijk met metaal en glas.  Naast de exclusieve grafkunst creëert Stok “gewone sculpturen ” van staal en RVS en vervaardigt hij kunst in opdracht. De metalen beeldhouwwerken die Stok maakt zijn gestileerd en ogen eigentijds met een lichte uitstraling. RVS gecombineerd met glas versterkt het heldere en lichte karakter van zijn werk.

Grafkunst ontwerpen in opdracht van nabestaanden is een artistieke activiteit die verschilt van het creëren van gewone kunstbeelden. Stok ziet het belang van grafkunst en is dankbaar dat de unieke creaties nabestaanden helpen in hun rouwproces.

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

 

https://www.memorabel.nl/onze-grafmonumenten/monumenten-voor/